Tentative de manevrare electorală în mediul on-line

Pentru a da impresia că sunt foarte apreciaţi de electorat, unii cadidaţi recurg la diverse metode de manevrare în mediul online. Spre ghinioul lor, metodele sunt atât de străvezii încât pot fi observate cu uşurinţă chiar şi de către alegătorii neavizaţi. Singurii care vor pierde vor fi politicienii care recurg la astfel de metode, căci vor rămâne şi fără voturile scontate, şi cu banii cheltuiţi.

opinie

În primul rând, candidaţii respectivi îşi un postacii de partid la lucru. Aceştia trebuie să posteze comentarii pozitive în presa de casă, de genul „Respect! Îl votăm pe cutare şi cutare în data de 5 iunie” sau chiar mai agresive, de genul „Să terminăm cu dictatura…”, „Să ne recucerim oraşul”. Aceeaşi candidaţi apelează şi la rude pentru ca numărul comentariilor de susţinere să fie cât mai mare. Un cititor neavizat are impresia că respectivul candidat se bucură de o largă susţinere din partea alegătorilor, dar de fapt comentariile respective sunt scrise de o mână de oameni.
În al doilea rând, aceeaşi candidaţi apelează la serviciile mass-mediei judeţene. Plătesc cu bani mulţi tot felul de articole în care sunt ridicaţi în slăvi sau chiar le sunt atacaţi adversarii. Apoi publică acele articole şi le distribuie pe Faceboo, încercând să arate cât sunt de importanţi şi de ce atenţie se bucură din partea presei judeţene. Un cititor neavizat ar crede că acela candidat e foarte puternic din moment ce a reuşit să trezească interesul presei judeţene. Probabil că i s-ar schimba imediat părerea când ar afla că acele articole sunt plătite generos, pe factură sau prin metoda plicului, de către respectivul candidat. Noroc că nu toată mass-media judeţeană se implică în astfel de jocuri electorale murdare, dacă nu chiar şpăgare.
În al treilea rând, aceeaşi candidaţi publică tot felul de articole privind întâlnirile lor cu cetăţenii, spunând că oamenii i-au luat pur şi simplu cu asalt pentru a-şi expune problemele. Însă îi dau de gol pozele, căci se poate vedea imediat că numeroşii cetăţeni sunt de fapt maxim doi sau trei, iar ceilalţi care apar în poze sunt membri ai staff-ului de campanie.
Aceeaşi candidaţi şi-au creat pagini de Facebook şi au scos din buzunar o căruţă de bani pentru a-şi sponsoriza linkurile postate, în speranţa că vor strânge cât mai multe persoane care să îi aprecieze. Numai că socotelile de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg. În pofida promovării agresive cu tot felul de articole şi machete, abia au reuşit să strângă 200-300 de persoane care îi apreciază. Şi din acelea, aproape jumătate sunt colegi de partid, unii dintre ei chiar din alte localităţi.
În concluzie, alegătorii trebuie să fie atenţi la aceste tentative de manevrare. Nu trebuie să cadă în capcanele online întinse de candidaţii dispuşi să scoată din buzunar sau din conturi sume foarte mari de bani pentru astfel de operaţiuni din mediul virtual. Oricum, votul din 5 iunie 2016 va dovedi că astfel de tentative online de manevrare a electoratului sunt sortite eşecului. Candidaţii care recurg la astfel de metode vor rămâne şi fără voturile scontate, şi cu banii cheltuiţi!
Szasz Lorand


Lasă un răspuns