Persoane cu adeverințe false de vaccinare, care și-au recunoscut faptele, condamnate pe bandă rulantă

Tribunalul Satu Mare a admis într-o singură zi, mai precis în 30 septembrie 2022, șapte acorduri de recunoaștere a vinovăției încheiate de persoanele care au obținut adeverințe false de vaccinare de la punctul din Petea și procurorii DNA.

Fiecare dintre cele șapte persoane care au recunoscut că au dat bani pentru a obține adeverințele de vaccinare fără a fi vaccinate s-au ales cu pedepse de doi de închisoare cu suspendare.




De asemenea, fiecare dintre cele șapte persoane va trebui să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul primăriilor de care aparțin sau în cadrul fundațiilor și asociațiilor care își desfășoară activitatea în localitățile lor de domiciliu.
Potrivit acordurilor de recunoaștere a vinovăției, fiecare persoană a plătit intermediarilor câte 250 de euro pentru obținerea adeverinței de vaccinare, fără a i se administra efectiv vaccinul.
În urmă cu un an, procurorii DNA Oradea au început ancheta în dosarul vaccinărilor la chiuvetă din PTF Petea. Potrivit procurorilor, în perioada 08 septembrie – 02 noiembrie 2021 la Centrul de vaccinare Petea figurau în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.
DNA Oradea a pus sub acuzare o asistentă medicală și un registrator din Petea, precum și mai mulți intermediari, a căror sarcină era să găsească persoane dispuse să plătească sume cuprinse între 250-300 de euro pentru obținerea unei adeverințe false de vaccinare.