Directorul Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, a fost implicat în fenomenul cultural careian de la vârsta de 8 ani, se arată în laudatio atașat proiectului de hotărâre prin care grupul consilierilor locali propune să i se decerneze titlul Pro Urbe al municipiului Carei.

Laudatio atașat proiectului de hotărâre este semnat de consilierul local Carmen Todea.




Prezentăm integral acest laudatio:
Bogdan Georgescu s-a născut la 21 octombrie 1970 în Carei. A urmat cursurile Școlii Generale Nr. 2 din localitate, apoi Liceul Industrial Nr. 1. Este de profesie economist, licențiat la ASE București din 1996, unde a studiat managementul.
A activat ca profesor de educație fizică la Liceul Teoretic, mai apoi ca profesor de economie la Liceul Romano-Catolic Josephus Calasantius, a lucrat în presa scrisă județeană și locală, a fost realizator de emisiuni, timp de 7 ani la Radio Transilvania Carei, director al Casei de Cultură Carei din 2005, iar din 2011 este director al Direcției de Cultură și Turism din cadrul Primăriei Municipiului Carei.
A jucat handbal și baschet la echipele divizionare din municipiul Carei, fiind și instructor sportiv de handbal, iar pe plan cultural, a înființat în 1992 o fundație de tineret, iar în 1997 o fundație pentru promovarea tinerelor talente muzicale.
A fost implicat în fenomenul cultural careian de la vârsta de 8 ani. Timp de 18 ani a fost membru în formația de muzică ușoară ”Castelanii” condusă de prof. Karacsonyi Peter, apoi membru al formațiilor ”In extenso” , ”In JazzTenso” și ”Acoustic Station”. Cu ”In Extenso” a reușit performanța de a urca în top 10 al Tv Atomic, canalul tv național de muzică din acea perioadă, editând și două albume și susținând timp de 15 ani concerte în țară. Este compozitor și textier, fiind și coautorul Imnului Careiului.
Ca director al Direcției de Cultură și Sport Carei, a avut o activitate prodigioasă, transformând din temelii activitatea culturală careiană și aducând-o la cele mai înalte standarde. A transformat bâlciul Zilelor Careiului într-o serie de evenimente dedicate careienilor și nu numai, după amiezi în familie, festivaluri și seri de concerte pentru toate gusturile, îmbinând armonios folclorul cu muzica clasică, jazzul și muzica ușoară, păstrând echilibrul inclusiv în ceea ce privește adresabilitatea din punct de vedere etnic. Municipiul Carei fiind o localitate cu populație mixtă, el s-a străduit și a reușit mai bine decât oricine din județ să organizeze programe culturale de așa manieră încât să cuprindă limba și tradițiile fiecărui grup etnic. Recunoscându-i-se meritele, în 2013, lui Bogdan Georgescu i-a fost decernată Diploma de Excelență din partea Consiliului Județean Satu Mare în cadrul Galei Laureaților Sătmăreni, ediția 2013.
A inițiat și implementat în peisajul cultural careian festivaluri care au transformat Careiul într-un punct de atracție turistică. Amintim aici Festivalul zmeielor, Festivalul medieval, August Fest, Carei Fest, Primăvara culturală careiană, Festivalul Magia Craciunului etc. În toate aceste festivaluri a integrat și promovat instituțiile culturale și educaționale din oraș, școlile și liceele, Biblioteca Municipală, Centrul Cultural și Clubul elevilor și școlarilor.
A inițiat și a făcut o tradiție din Gala Sportului Careian prin care sportivilor careieni care au obținut performanțe județene, naționale și internaționale li se decernează cupe, medalii și diplome de excelență.
A inițiat programul de stimulare a lecturii publice cu genericul ”Cuibul cu cărți”, primul proiect de acest gen din România. A realizat alei tematice în parcul dendrologic, precum cea a personalităților culturale reprezentative din fiecare țară europeană.
A organizat aniversari, comemorări ale personalităților culturale locale, sărbători naționale, depuneri de coroane la monumentele și statuile din oraș. De asemenea, a organizat expoziții de artă, punând în valoare artiștii locali, dar a adus și expoziții ale artiștilor naționali și internaționali pentru publicul careian.
A lucrat la implementarea cu succes a două mari proiecte europene în Carei: Renașterea Centrului Cultural și Circuitul târgurilor medievale, fiind cel care a preluat și a condus, după reabilitare, activitatea Castelului Karolyi și organizat activitatea de promovare turistică a orașului timp de 5 ani. De 8 ani este consilier în cadrul Catedralei Ortodoxe Sf. Dumitru din Carei.
Este căsătorit cu Maria Barbara și au împreună un băiat, Marius, care a urmat și el o carieră artistică, fiind licențiat al Facultății de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj-Napoca, secția cinematografie, fotografie, media, promoția 2016.