ANALIZĂ: Piața imobiliară din Carei, între mit și realitate

Expertul evaluator, membru titular al Asociației Naționale a Evaluatorilor din România și proprietar al Agenției Imobiliare Venus din Carei, Mihaela Magdalena Humă, a realizat o analiză a pieței imobiliare din Carei, în care arată că prețurile de-a dreptul exorbitante solicitate de vânzătorii de imobile și terenuri nu sunt justificate în contextul actual.

Prezentăm integral analiza citată:




Ne uitam amandoi la aceeasi cifra. Eu vad un 6 tu vezi un 9. Cum e posibil?? Fiecare priveste problema din unghiuri diferite, in functie de interes. Eu vreau sa vand pe bani multi, tu vrei sa cumperi la bani putini. Si totusi fiecare isi mentine obiectivul… pana cand?
Cam asa e piata imobiliara din Carei in acest moment. Toti sunt experti in imobiliare! Vanzatori si cumparatori deopotriva, numai expertul adevarat nu. Toti stiu cat sa ceara ca doar asa a vandut si vecinul anul trecut. Sau nici nu a vandut dar atat cere. Sau cerea acum 2 ani, inainte de pandemie. Si de atunci a trecut timpul si a mai crescut piata imobiliara. Cu cat? Pai cu 10%, 20% sau poate chiar cu 50% sau de ce nu cu 100%. Dupa cum bate vantul. Si uite asa ajungem sa cerem niste preturi astronomice, 60euro/mp teren, chiar daca e la marginea orasului si nu are nici macar utilitati racordate. Sau 65.000Eur pe un apartament de 2 camere de 50mp. La case nici nu mai vorbesc ca marja de eroare e si mai mare. Nu mai gasesti o casa locuibila la un pret decent.
Dar ceea ce multi nu vad sau nu vor sa vada, este ca suntem intr-un moment de cotitura. Intr-un punct zero sau ziua Z. Adica intr-un moment in care ce a fost, va devei istorie iar ce va fi, numai Dumnezeu stie. Cert este ca lucrurile nu mai sunt ce au fost si vor trece multi ani pana ele vor mai fi la fel.
Trendul s-a schimbat. Complet. Suntem pe un trend descendent, chiar accelerat as indrazni sa spun. Atat al numarului tranzactiilor cat si al pretului de tranzactionare. De la o luna la alta scadem. Piata imobiliara nu mai este una a vanzatorului ci a devenit in cateva luni una a cumparatorului. Ce inseamna asta?? Pai inseamna cat tu vanzator nu mai faci pretul de tranzactionare. Atentie, am zis de tranzactionare, adica pretul la care se vinde efectiv. Cumparatorul este cel care-l decide!!
Tu vanzator ceri prea mult! Mult peste cat valoreaza efectiv imobilul tau, peste cat isi permite un cumparator obisnuit, peste nivelul de trai si peste puterea lui de a plati ratele in acest moment. Vei sta cu imobilul in piata la vanzare luni sau poate chiar ani la acest pret majorat artificial. Si totusi la un moment dat te vei satura si vei vrea sa vinzi, iar ca sa vinzi va trebui sa cobori cu picioarele pe pamant si sa scazi pretul. Ca nu poti sta la nesfarsit cu pretul asta mare si va trebui sa accepti realitatea care ne inconjoara.
Cei care locuiesc in strainatate dar au proprietati in tara au simtit schimbarea. Trendul s-a intors la 180 de grade. Nu-si mai folosesc economiile ca sa cumpere proprietati aici, ci le scot la vanzare pe cele pe care le detin ca sa-si faca rost de lichiditati. De ce?? Probabil au simtit ca tendinta este de scadere si vor sa-si conserve profitul, vanzand acum cat mai pot la un pret cat mai mare. Sau poate de frica razboiului din zona. Sau poate pentru ca nu au putut veni in tara din cauza pandemiei si au ajuns la concluzia ca o proprietate este greu de administrat de la distanta. Sau poate ca le-au scazut veniturile si acum au nevoie de bani. Motivele sunt multe si diverse dar cert este ca acum ei vand, nu mai cumpara. Am ramas doar la cumparatorii locali. Cei cu venituri medii, carora banca le acorda un credit in conditii mult mai aprige, cu o dobanda greu de suportat. Sau cei care vor sa investeasca dar acestia sunt putini si ofera un pret foarte mic, ca ei dispun de lichiditati.. Si uite asa, numarul cumparatorilor posibili s-a redus substantial dar al vanzatorilor a crescut cu mult peste media anterioara. Asa am ajuns intr-o piata a cumparatorului, cand el e cel care decide pretul.
Tendinta este la nivel national, nu doar local. Dar noi nu suntem Bucuresti sau Cluj si nici macar Satu Mare sau Oradea. Nu poti cere un pret unitar la fel ca in orasele mari pentru-ca nici veniturile nu sunt aceleasi. Si nici ritmul de dezvoltare. Si nici puterea de cumparare. Dar multi vad, putini pricep, insa toti sunt experti.
Mai ai o sansa, una mica, incearca sa profiti de ea acum si nu mai astepta. Nu te mai uita la vecinul tau expert si nici la agentul imobiliar care-ti promite luna de pe cer ca doar vrea exclusivitate la vanzare pe un pret aproape imposibil de obtinut care nu se va mai concretiza in urmatorii ani.
Fii realist, sau nu!
Asa ca eu zic 6, tu zici 9 si stam pe loc. Ca doar avem timp! Doar ca timpul costa bani si tu nu vezi asta!! Sau poate vezi, dar mai speri!! Speranta moare ultima, ca doar intotdeauna exista si exceptii!!
17 august 2022
Mihaela Huma
Expert evaluator, membru titular al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania si proprietar al Agentiei Imobiliare Venus din Carei