O formaţiune politică marginală, precum Partidul Civic Maghiar (Magyar Polgári Párt), atât de vocală când vine vorba de drepturile maghiarilor, prin liderii săi judeţeni, a ajuns o simplă anexă liberală la nivelul Sătmarului.

opinie

Toate declaraţiile înflăcărate legate de maghiari ale liderilor PCM sunt doar de faţadă. La nivel judeţean, fac doar jocurile candidatului liberal la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare. În rest, îşi văd doar de propriile lor interese personale. Prima dată a fost faza cu candidatul PCM la preşedinţia Consiliului Judeţean, care apoi a căzut. Acum, liderii PCM se ploconesc din nou, acceptând introducerea de membri liberali sub sigla lor în secţiile de votare în tot judeţul Satu Mare. Oare electoratul PCM este de acord cu asemenea manevre obscure?
Toate aceste înţelegeri pe sub masă sunt puse în practică de preşedintele PCM Satu Mare, Nicolae Tar, primarul comunei Tiream. Probabil că acesta simte că îi fuge pământul de sub picioare în comuna pe care încă o mai conduce şi caută viitoare protecţii. În perioada campaniei electorale, în spaţiul public au apărut o serie de informaţii extrem de interesante despre modul de cheltuire a banului public la nivelul Primăriei Tiream, culminând cu apariţia unor poze despre o casă de vacanţă a primarului în zona Oaşului, care nu apare în nicio declaraţie de avere. În schimb, apare terenul de sub ea.
Un alt primar al PCM, cel din Căpleni, s-a angajat şi el într-un război electoral care a întrecut deja limitele normalului. Lucrând mai mult la nivel de zvonuri şi acuzaţii nefondate, a reuşit să dezbine locuitorii comunei Căpleni. De câteva ori era deja să se ajungă inclusiv la violenţe fizice din cauza instigărilor prin astfel de metode neortodoxe. Şi aici principalele acuzaţii ale contracandidaţilor se referă la calitatea lucrărilor realizate în comună.
Se vorbeşte că doi dintre primarii PCM din zona Careiului au recurs la un adevărat şmen pentru a-şi angaja fără concurs fetele. Pentru că nu puteau să le încadreze direct, întrucât legea interzice astfel de lucruri, şi-au angajat reciproc fiicele în funcţii de consilieri personali. Adică fiica unui primar a devenit consilierul personal al celuilalt primar şi invers.
Cu astfel de găinării, nici nu e de mirare că electoratul maghiar s-a săturat de candidaţii PCM. Atât în Tiream cât şi în Căpleni, dar probabil că şi în alte comune conduse de primari civici maghiari din judeţul nostru, adie tot mai tare vântul schimbării. Se pare că nu degeaba!
Szasz Lorand

P. S. Reconsiderându-şi poziţia, conducerea Partidului Civic Maghiar Satu Mare a decis să retragă membrii liberali înscrişi în secţiile de votare ca reprezentanţi ai PCM.