Să nu ne pierdem raţiunea! Să rămânem oameni!

Cuprinşi de de panică, căci altă explicaţie logică nu există, unii careieni au avut în ultimele zile reacţii lipsite de orice urmă de raţiune, pe care le-au expus pe larg pe reţelele de socializare. În aceste momente grele cred că ar trebui să fim mai cumpătaţi, să nu uităm că totuşi suntem oameni, nu animale dominate de instincte.

opinie

În primul rând, a existat o adevărată revoltă împotriva declarării spitalului din Carei ca şi spital suport pentru tratarea persoanelor infectate cu coronavirus. Aici nu s-a pus problema de a alege sau de a se opune din partea autorităţii locale. Nu a fost întrebat nici primarul, nici viceprimarul şi nici Consiliul Local. A fost vorba de o decizie la nivel guvernamental, luată pe vreme de stare de urgenţă. Chiar şi această decizie s-a bazat pe argumente concrete, de ordin medical, nu pe considerente politice sau mai ştiu eu ce alte interese oculte. În situaţia în care ne aflăm acum, decizia se execută, nu se discută. În aceste vremuri excepţionale, nu se pot organiza referendumuri pentru a consulta populaţia, cadrele medicale sau autorităţile locale dacă sunt sau nu de acord. Cei care au făcut armata ştiu destul de bine cum e cu ordinul care se execută, nu se discută. Iar acum suntem ca în vreme de război.
În al doilea rând, s-a creat o adevărată revoltă împortiva bolnavilor de coronavirus care urmează să fie aduşi în spitalul din Carei. Îniante de toate, suntem oameni. Aceşti oameni nu trebuie trataţi ca şi ciumaţii în Evul Mediu. Au şi ei dreptul la tratament medical de specialitate, la fel cum avem şi noi, toţi ceilalţi. Nu cred că e vina lor că s-au îmbolnăvit. La fel ne putem îmbolnăvi şi noi. Şi nu cred că ne-ar pica bine dacă, de exemplu, ar trebui să fim duşi la un spital din alt oraş, iar acolo localnicii ne-ar trimite acasă pentru că, pur şi simplu, nu facem parte din comunitatea lor. Cu alte cuvinte, am fi fost revoltaţi dacă careienii infectaţi cu coronavirus ar fi fost trimişi acasă de către cei din Negreşti Oaş, în situaţia în care spitalul de acolo ar fi fost declarat spital suport.
În al treilea rând, mulţi careieni s-au revoltat de faptul că vor trebui să se adreseze Spitalului Judeţean pentru problemele lor medicale. Până să ajungă acolo, mai sunt medici de familie şi un centru de permanenţă. Iar dacă e vorba de cazuri grave se poate apela la ambulanţă sau la SMURD, sunând la 112. În schimb, nu ştiu cărui careian i-ar fi convenit să fie tratat în spitalul nostru, în condiţiile în care la un alt etaj sau într-o altă secţie ar fi mai mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus. Sau să fie îngrijit de medici şi asistente care au contact cu pacienţi infectaţi cu COVID-19. Atunci aceasta ar fi fost problema care ar fi încins spiritele.
În actuala situaţie ar trebui să nu ne panicăm şi să încercăm să gândim lucid. Cei care au avut ghinionul să contacteze coronavirusul trebuiesc trataţi, căci e vorba de semeni de-ai noştri, de membri ai societăţii noastre, care au exact aceleaşi drepturi ca şi noi. Nu putem să-i abandonăm pur şi simplu, pentru că nici măcar animalele nu fac aşa ceva. Trebuie să ne calmăm şi să ne gândim nu doar la binele nostru personal, ci şi la binele semenilor noştri. Numai dacă dăm dovadă de solidaritate vom putea trece peste această grea încercare la care este supusă nu numai comunitatea nostră, ci întreaga omenire.

Sunt convins că cei care vor sta puţin să analizeze calm cele scrise mai sus îmi vor da dreptate. Cei care consideră că bat câmpii, nu au decât să mă înjure, dacă asta îi ajută să se mai potolească puţin.
Szasz Lorand