SPECTATOR CAREIAN: Picătura de teatru. Scrisoare deschisă către… LUCIAN PINTILIE

… Prin exemplul tău, tu eşti primul care mi-ai dat curaj de la început. Curajul că în TEATRU poţi face orice.Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare.

spectator
De la tine am înţeles că, în TEATRU cel puţin, nu putem fi singuri, că avem într-adevăr nevoie unii de alţii. Nu cunosc pe nimeni ca tine care să fi folosit satira şi râsul în numele unei nevoi adânci de a revoluţiona arta, de a-i da un sens, de a o scoate din letargie, din pasivitate, şi de a o energiza.
Ai demonstrat că, într-o societate viciată, prin TEATRU se pot sparge tabuurile, se pot expune public minciunile inventate de politicieni.
TEATRUL tău a provocat mereu multă pasiune. Ne-a deschis ochii ca să vedem situaţia reală, mai adânc decât credeam noi c-o ştim. Oglinda pe care ne-ai pus-o în faţă ne arată că trebuie să fim vigilenţi. Tot ce e în jur e doar manipulare.
Sunt convins că şi tu crezi că avem în noi şi soarele, şi luna, şi pe Dumnezeu. Dar pentru a-L descoperi, trebuie să trăim altfel şi să recunoaştem că deasupra norilor cerul e mereu albastru ! …
Semnat , ANDREI ŞERBAN (sursa Yorick.ro)
Lucian Pintilie (n. 9.11.1933): regizor de teatru şi film român. După absolvirea IATC Bucureşti, a montat o serie de spectacole antologice la Teatrul Bulandra București: „Proştii sub clar de lună” (1962), ”D’ale carnavalului”(1966), „Revizorul” (1974) – spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie , precum şi două filme de lung metraj: „Duminică la ora 6” şi „Reconstituirea”. După scandalul interzicerii piesei „Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat/invitat să plece din țară.
Andrei Şerban (n. 21.06.1943) regizor de teatru, director al Teatrului Naţional Bucureşti (1990-1993). A pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări.
* Scrisoarea (întreagă) a fost citită pe 29.06.2017 cu ocazia lansării volumului „Bricabrac” de Lucian Pintilie.
………………………………………………………………………….
SPECTATOR CAREIAN *Cultura face diferenţa*
Pagina de Facebook „Spectator Careian” vă oferă informaţii la zi din viaţa culturală a urbei noastre.


Lasă un răspuns