Joia trecută, Tribunalul Satu Mare a închis dosarul penal în care trei hackeri sătmăreni fuseseră trimiși în judecată după ce au spart 1.761 de conturi de mail și au obținut peste 56.000 de euro și peste 111.000 de dolari din vânzarea acestora. Tribunalul Satu Mare a constatat prescrierea faptelor comise de cei trei hackeri, trimiși în judecată de DIICOT în 2014.
Potrivit informațiilor portalului Opinie de Carei, totul a început în 2007, când unul dintre hackeri a început să-și ofere serviciile online, oferindu-se să obțină în mod fraudulos parolele pentru diferite conturi cerute de cei care apelau la serviciile sale.
Pentru a nu fi depistat, a apelat la ajutorul unei sătmărence, care şi-a arătat disponibilitatea de a acţiona ca interpus, încasând sumele transmise prin sistemele Western Union sau MoneyGram.
Pentru că activitatea a devenit tot mai amplă, a inclus în grupare încă un sătmărean.
Ambii transmiteau utilizatorilor mesaje ca provenind de la furnizori de servicii online (e. g. Yahoo, Hotmail, Gmail) prin care aceștia acestora erau determinaţi să acceseze anumite link-uri (legături web) cu introducerea datelor de siguranţă ale conturilor de poştă electronică. Parolele erau vândute ulterior altor hackeri.
În cele din urmă, au fost prinși de DIICOT. Anchetatorii au constatat că hackerii sătmăreni au reuşit accesarea fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, a sistemelor informatice reprezentând spaţiile alocate utilizatorilor unui număr total de 1761 conturi. Ulterior parolele au fost puse la dispoziţia „clienţilor” prin transmiterea de mesaje către conturile acestora. Prin activităţile descrise, au fost încasate în total următoarele sume: 56.138 EUR, 111.930 USD, 62 GBP (în echivalent lei) şi 11.310 lei.
După ce s-a ajudecat la Tribunalul Satu Mare, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus rejudecarea dosarului. Timpul a lucrat în favoarea hackerilor, intervenind prescripția.
Cei trei hackeri sătmăreni au scăpta de acuzațiile penale de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice ca urmare a prescrierii faptelor, spălare de bani.
Însă cei trei hackeri trebuie să achite sumele pe care le-au câștigat din a ctivitatea infracțională, care au devenit obiectul confiscării speciale. Este vorba de 56.138 EUR, 111.930 USD, 62 GBP (în echivalent lei) şi 11.310 lei. De asemenea, au fost confiscate și întreaga aparatură electronică folosită de aceștia în desfășurarea activității ilegale.
