Pentru a marca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului – 9 Octombrie, elevi ai Școlii Gimnaziale Nr.1 Carei îndrumați de domnul director Moldovan Nicolae și doamna profesor de istorie Remeș Andrada alături de elevii clasei a VII- a A (diriginte Timoc Fiorentina) și elevii Colegiului Național „Doamna Stanca” Satu Mare (clasa a VII-a, dirigintă Dana Mihai, respectiv clasa a IX-a A, dirigintă și coordonatoare de activitate, profesor de istorie Gabriela Silaghi) s-au întâlnit, prin intermediul tehnologiei.

Participanții la întâlnirea virtuală au trăit momente emoționante, în care a fost adus un omagiu victimelor Holocaustului – evrei și romi, apoi s-a păstrat un moment de reculegere.
Ca simbol al triumfului vieții și al speranței, cei prezenți au intonat Imnul Statului Israel, versurile fiind traduse în limba română; textul imnului „Hatikva”( trad. „Speranța”) are origini românești.
Activitatea a continuat la Sinagoga din Carei unde elevii clasei a VII-a A și cei din clasa a VIII-a A (dirigintă Seleveschi Ana) și domnul Ștefănuți Adrian – Direcția de Cultură a Primăriei Carei – au participat la o întâlnire cu doamna Elisabeta Weinberger una dintre puținii evrei ai localității noastre care a avut în familie supraviețuitori ai Holocaustului din România. Povestea ei de viață și a familiei acesteia i-a impresionat pe elevii noștri.


Emoția și sensibilitatea tinerilor prezenți, atitudinea și cuvintele rostite, toate transmit mesajul convingător că tragedia Holocaustului nu este uitată și că ne dorim ca astfel de experiențe să nu se mai repete niciodată!