Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a semnat azi, împreună cu ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, în prezența premierului Nicolae-Ionel Ciucă, contractul de finanțare pentru construcția unei creșe moderne în municipiul Carei, informează Primăria Carei.

”Astăzi am semnat acest contract cu domnul ministru Cseke pentru construcția unei creșe de dimensiuni medii în orașul nostru, pe strada Tireamului. Este o investiție importantă pentru viitorul copiilor careieni. La fel ca și până acum, dezvoltăm Careiul prin intermediul proiectelor”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a semnat azi nouă contracte de finanțare, din fonduri europene, pentru construcția unor creșe noi și moderne.
Ministrul Cseke a arătat că, în total, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul Dezvoltării finanțează construcția a 124 de creșe, prin care Guvernul creează 7.450 de noi locuri pentru copii în creșele de stat. Finanțarea construcției este acordată integral de Guvern și vizează inclusiv racordarea la utilități, autoritatea locală pune la dispoziție doar terenul.
Dintre cele 124 de creșe care urmează să fie construite, au fost semnate astăzi contractele de finanțare pentru primele 9, și în următoarele zile se vor semna alte 55 de astfel de contracte. Cele 64 de cereri de finanțare sunt proiecte mature preluate din bugetul de stat spre finanțare europeană, permițând astfel construcția unor creșe suplimentare din fonduri guvernamentale, a explicat ministrul dezvoltării.
Primele 9 creșe finanțate din PNRR vor fi construite în Alba-Iulia, Huși, Râmnicu Vâlcea, Suceava (creșe mari pentru 110 copii), Pitești, Slobozia (creșe medii pentru 70 de copii), Carei, Mediaș și Tismana.


Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10 grade Celsius.
În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spatii administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele vor fi finalizate și operaționale până la data de 31 decembrie 2025.