O fetiţă instituţionalizată a fost abuzată, de la 11 ani, de un educator. Când a aflat, conducerea centrului din Halmeu nu a anunţat poliţia. „Toate lumea vorbea, dar nu am avut dovezi”, explică directoarea, titrează Libertatea.

Educatorul a demisionat, dar abuzul a continuat până când fata a ajuns la spital, unde a mărturisit agresiunea sexuală. Abuzatorul ei a fost trimis recent în judecată, însă nu pentru viol, ci pentru act sexual cu un minor, căci „nu au fost identificate strategii directe de constrângere”, explică DGASPC Satu Mare.
Iulia* avea 9 ani, când statul a luat-o de acasă şi a internat-o într-un centru de plasament. Spre binele ei şi-n numele interesului superior al copilului invocat de lege, căci părinţii Iuliei, dependenţi de alcool, nu s-au dovedit în stare că pot să aibă grijă de ea. Fetiţa a ajuns în Halmeu, o comună aflată la graniţa cu Ucraina, într-un centru de plasament unde trăiau 40 de copii. În vara anului 2016, aici s-a angajat, ca educator, Adrian V.. Absolvent de liceu, avea 28 de ani, o soţie şi un copil. Imediat după ce bărbatul a ajuns în centru, viaţa Iuliei s-a schimbat.
Citeşte întreaga ştire pe Libertatea: Omerta celor de la Protecţia Copilului. Cum a fost trecut sub tăcere un caz de abuz sexual dintr-un centru de plasament: „Ce să spunem la poliție? Erau zvonuri”