În decurs de numai o lună, Primăria Carei a plătit 240.000 de lei din bugetul local în cazul exploziei care a avut loc în 27 februarie 2022, în scara unui bloc situat înPiaţa Avram Iancu din municipiul Carei. Asta fără să se ia în calcul salariile poliţiştilor locali care păzesc de o lună non-stop apartamentele distruse de explozie.

Ajutoare de urgenţă de 16.000 lei
Prin decizia Consiliului Local, Primăria Carei a achitat câte un ajutor de urgență în sumă de 2.000 lei pentru proprietarii apartamentelor situate la etajele III și IV, care au fost distruse în totalitate de deflagrația de gaze, urmată de incendiu.
Astfel, Primăria Carei a plătit, în total, 16.000 lei celor opt familii de la ultimele două etaje ale scării de bloc.
Expertiză de 13.500 lei la structura de rezistenţă
Primăria Carei finanțează contravaloarea expertizei tehnice în construcții privind imobilul bloc de locuințe cu 16 apartamente situat în Municipiul Carei, P-ța Avram Iancu nr.3, scara B, în sumă de 13.500 lei.
Această expertiză tehnică va arăta în ce măsură a fost afectată structura de rezistență și ce este de făcut în continuare cu etajele trei și patru din scara blocului unde a avut loc deflagrația.
Degajarea apartamentelor costă 160.000 lei
Consiliul Local Carei a aprobat achitarea contravalorii lucrărilor de eliberare amplasament în vederea finalizării expertizei tehnice în construcții la scara blocului din Piața Avram Iancu. Valorea lucrărilor, care vor fi achitate din bugetul local, este de 160.000 lei.
Pentru a finaliza expertiza la structura de rezistenţă, specialistul are nevoie de degajarea resturilor de materiale de construcţii şi de mobilier din cele opt apartamente de la etajele trei şi patru. Lucrările sunt în plină desfăşurare.
Expertiză judiciară de 50.000 lei
De asemenea, Primăria Carei plăteşte expertiza judiciară INSEMEX Petroşani va fi comunicată organelor de cercetare penală. Termenul de finalizare avansat de specialiștii care au fost la Carei este ianuarie 2023.
Această expertiză va stabili condiţiile în care s-a produs deflagraţia şi cui aparţine vina în cadrul dosarului penal deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei. Expertiza costă 50.000 de lei.
Păreri împărţite în privinţa subvenţionării chiriilor
În privinţa achitării contravalorii chiriei pentru cele opt familii de la etajele trei şi patru pe pe perioadă de o jumătate de an sau un an, Consiliul Local Carei nu a reuşit să se pună de acord.
Unii consilieri spun că nu ar trebui plătită nicio chirie, apartamentele distruse fiind în proprietate privată, alţii propun sume simbolice, iar alţii avansează sume de 1.000-1.500 lei/lună pentru fiecare familie. Nu este exclus ca o decizie să fie luată în cadrul şedinţei extraordinare de joi a Consiliului Local Carei.
S-a repartizat o singură locuinţă
În privinţa locuinţelor, s-a acordat o singură locuinţă unei vârstnice care locuia în scara respectivă, la etajul al doilea, într-un apartament aflat în proprietatea administraţiei locale. Primăria Carei nu poate acorda locuinţe ANL proprietarilor afectaţi de explozie căci nu îi permite legea. Chiar şi în cazul în care ar fi disponibile locuinţe sociale, una dintre condiţiile de bază pentru repartizarea lor o constituie deţinerea unei surse stabile de venit, cum ar fi salariul de la un loc de muncă sau pensia. Astfel, viitorul locatar îşi va putea plăti chiria simbolică şi contravaloarea utilităţilor.
O explozie care a cutremurat Careiul
Reamintim că în dimineața zilei de 27 februarie, în jurul orei 7.30, o explozie devastatoare a avut loc într-un apartament situat la etajul al patrulea într-o scară a blocului situat în Piața Avram Iancu din Carei, pe fondul unei acumulări de gaze. Unsprezece persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind spitalizate în stare gravă. Două dintre victime au decedat ulterior la spital.
Explozia a provocat pagube enorme nu numai în blocul în care s-a produs, ci și în alte blocuri apropiate, fiind avariate și câteva autoturisme parcate în zonă.