În cadrul ședinței extraordinare de azi, consilierii locali careieni au aprobat documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea sistemului de încălzire a locuințelor sociale de pe strada Tireamului. Valorea investiției este de 443.000 lei.

Lucrarea va cuprinde înlocuirea celor două cazane neperformante existente, înlocuirea pompelor existente, dotarea aparatementelor cu contoare individuale de energie termică și cu termostate de cameră fără fir.
”În urma studiului performanței energetice a blocurilor și în urma calcului necesarului de energie pentru încălzirea blocurilor pe tot sezonul de încălzire, rezultă că energia consumată la ora actuală este de 2,69 de ori decât cea necesară, datorită următoarelor cauze: cazane neperformante învechite (peste 12 ani), cu consum ridicat de gaze, nu există reglaje de automatizare, pompele de amestesc nu sunt de tip electronic, la calofifere nu există posibilitatea de reglare automată”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
”Au fost discuții și pentru o altă variantă privind dotarea fiecărui apartament cu centrale termice individuale. Costa dublu și mai era și disconfortul provocat de spargerea pereților. Lucrarea de modernizare pentru care am optat se poate realiza în vară, astfel încât chiriașii din locuințele sociale să aibă facturi acceptabile în viitorul sezon rece”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Reamintim că, pe fondul scumpirilor la energie, chiriașii celor 90 de locuințe sociale situate în cartierul ANL din municipiul Carei au ajuns la începutul anului într-o situație grea din cauza facturilor uriașe la încălzire, pe fondul scumpirii gazelor naturale. Pe două luni, aceștia ar trebui să plătească aproape 2.000 de lei la o simplă garsonieră și aproape dublu cei care stau în apartamente cu două camere.