În cadrul ședinței extraordinare, cu caracter de îndată, a Consiliului Local Carei de azi, primarul Eugen Kovacs a explicat că administrația locală nu are la dispoziție nicio posibilitate legală de a finanța reconstruirea apartamentelor distruse de explozia de duminică dimineață la blocul din Piața Avram Iancu.

”Va fi un șoc pentru oameni când le vom spune că nu îi putem ajuta întrucât este vorba de proprietate privată”, a declarat primarul Eugen Kovacs referitor la posibilitatea ca Primăria Carei să finanțeze reconstrucția apartamentelor afectate de explozia de duminică. Totuși, administrația locală va putea contribui măcar parțial la lucrări, întrucât deține un apartament la etajul doi al scării de bloc în care a avut explozia.
Primarul Kovacs și-a exprimat speranța ca până la etajul al doilea din scara blocului să nu fie afectată strctura de rezistență. În cazul în care trebuie dărâmate cele opt apartamente de la etajele trei și patru, proprietarii vor rămâne doar cu câțiva metri pătrați din terenul de sub bloc.
Dacă expertiza va indica această soluție, în cazul în care familiile de la ultimele etaje și-ar ceda dreptul de proprietate administrației locale, s-ar putea totuși obține fonduri de la Ministerul Dezvoltării în vederea contruirii unor locuințe sociale sau ANL în locul apartamentelor distruse.
Până acum s-a indentificat o bază legală care ar permite ca proprietarii să achite noile apartamente într-un termen de 10 ani, fără niciun fel de dobândă.
Toate aceste complicații se datorează în primul rând cadrului legislativ, dar și faptului că proprietarii nu au avut încheiate asigurări pe locuințele lor. Primarul Eugen Kovacs a lansat un apel către careieni să își încheie asemenea asigurări pentru locuințe pentru a nu rămâne total descoperiți în cazul unor astfel de situații de urgență.
Multe lucruri depind însă și de concluziile la care vor ajunge anchetatorii, care vor trebui să stabilească cine este de vină pentru producerea acestei tragedii. Vinovatul sau vinovații vor fi obligați să-i despăgubească pe proprietarii ale căror apartamente au fost distruse sau afectate, dar acest lucru va dura foarte mult. Va fi nevoie de ani întregi până va exista o sentință definitivă în acest sens.