În acest an, la Spitalul Municipal Carei au fost efectuate, în mod gratuit, 282 ecografii mamare şi 229 mamografii, în cadrul unui proiect transfrontalier privind prevenirea cancerului la sân.

Programările se pot face, începând din luna ianuarie a acetui an, la Spitalul Municipal Carei, la numerele de telefon 0261/706.321 și 0261/706.277.
Ecografiile mamare și mamografiile gratuite se realizează realiza prin proiectul „Prevenirea cancerului în patru spitale din patru țări” (Prevention of cancer in four hospitals across four countries), Cod proiect: HUSKROUA/1702/8.2/0086, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră ENI Ungaria-Slovacia România-Ucraina 2014-2020.
Valoarea totală a proiectului este de 932.043 euro, din care valoarea totala a bugetului de partea romana este de: 173.112 euro. Proiectul este implementat de Primăria Carei, împreună cu Felső-Szabolcsi Hospital din Ungaria (lider), spitalul Kralovsky Chlmec din Slovacia, respectiv Institutul de Medicină Preventivă al Spitalului Regional Myghirya din Ucraina
Obiective
Obiectivul general este îmbunătățirea condițiilor de sănătate a populației din zonele transfrontaliere din cele 4 tari implicate in proiect, prin creșterea eficienței preventiei secundare.
Pe termen lung, screeningul sau depistarea precoce contribuie la reducerea deceselor cauzate de cancer mamar și la creșterea speranței de viață a populației. O schimbare pozitivă a stării de sănătate contribuie la imbunatatirea conditiilor economico-sociale a intregii zone transfrontaliere.
Provocarea este că în prezent serviciile medicale nu sunt orientate spre prevenție, populația nu este conștientă de starea de sănătate, nu este conștientă de rolul responsabilității individuale în îngrijirea stării de sănătate și nu există o reglementare legală care să susțină prevenția.
Rezultate şi realizări
În cadrul proiectului, de partea română s-au achiziţionat echipamente medicale performante şi s-a demarat un Program local de screening pentru depistarea precoce a cancerului la sân prin care se doreste reducerea incidenţei acestei boli la nivelul populaţiei feminine din zona Careiului. De asemenea, s-a realizat un Protocol de implementare program de screening în cadrul Spitalului municipal Carei şi s-au realizat publicaţii menite să crească gradul de informare şi conştientizare a populaţiei asupra importanţei depistării precoce a cancerului mamar, se arată într-un anunţ al Primăriei Carei.