O sentinţă din decembrie 2021 a Judecătoriei Carei dezvăluie o realitate tristă din ţara noastră. De foame, un minor a fost nevoit să sustragă 12 conserve de peşte, pe care le-a consumat apoi împreună cu familia. A fost prins când a încercat să fure din nou trei pungi cu fasole din magazia aceluiaşi supermarket deoarece nu avea ce să mănânce. Judecătorii careieni au fost îngăduitori cu minorul acuzat de furt calificat, dispunând o măsură educativă neprivativă de libertate, respectiv măsura asistării zilnice.

În ianuarie 2019, minorul a fost luat în vizor de agenţii de poliţie deoarece “prezenta un comportament suspect”. “Astfel, agenții de poliție l-au legitimat pe sus-numit, ocazie cu care au identificat asupra sa mai multe bunuri, ascunse sub hanorac, bunuri despre care inculpatul a arătat că <<le-a furat din depozitul magazinului (…) din Carei>>”, se arată în sentinţă.
“Fiind întrebat în legătură cu proveniența bunurilor, inculpatul (…) a arătat că, în cursul serii respective, pe la ora 20:00, „s-a deplasat în spatele magazinului (…), la depozit, unde a observat că sunt produse pe care le poate sustrage”. Astfel, „a băgat mâna între gratii și a furat 12 bucăți de conserve de pește, pe care le-a consumat împreună cu familia”. Ulterior, arată inculpatul, „pe la ora 21:00, s-a dus înapoi și a furat, de pe un palet poziționat lângă gratii, în interiorul depozitului, cinci aparate de ras și trei pungi de fasole, pe care le-a ascuns sub hanorac, fiind oprit de către patrula de poliție”, notează judecătorii careieni.
Pe parcursul urmăririi penale, minorul “a arătat că, în împrejurarea mai sus descrisă, a procedat ca atare, însușindu-și pe nedrept bunurile în cauză, respectiv conservele de pește, aparatele de ras și pungile de fasole, din depozitul magazinului (…), deoarece nu avea ce să mănânce și îi era foame. Inculpatul a regretat cele întâmplate și și-a luat angajamentul de a nu mai comite astfel de fapte pe viitor, considerând că s-a maturizat și că își va putea câștiga existența prin muncă cinstită”.
Instanţa a reţinut că “situația precară în care trăiește familia inculpatului, faptul că furtul nu a fost comis din motive legate de lipsa de dorință a inculpatului de a munci, ci din motive extrinseci acestuia – familia sa își însușește o mare parte din venitul pe care, chiar minor fiind, îl realizează din muncă”, respectiv faptul că “deși debutul său infracțional s-a produs la o vârstă fragedă, cea de 15 ani, de la momentul comiterii ultimei fapte ce este justificată de inculpat pe motiv de foame și de lipsă de îngrijire din partea familiei sale de care acesta s-a distanțat dorind să locuiască și să se întrețină singur”. De asemenea, minorul şi-a recunoscut fapta, iar magazinul nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul produs de sustragerea celor 12 conserve de peşte.
Pe aceste considerente, instanţa a aplicat inculpatului o măsură educativă neprivativă de libertate, respectiv măsura asistării zilnice pe perioada sa maximă de 6 luni. Minorul trebuie să se prezente la Serviciul de Probațiune Satu Mare la datele fixate de acesta şi să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.
Sursa foto: Internet