Povestea traficantului negreştean care a vândut droguri pe datorie unui colaborator autorizat

În urmă cu o săptămână, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pe un traficant de droguri din Negreşti Oaş, care în august 2021 a vândut droguri pe datorie unui colaborator autorizat al investigatorilor. La a doua tranzacţie a fost deja prezent şi un poliţist antidrog sub acoperire.

Investigator sub acoperire şi colaborator autorizat pe urmele traficantului
Datorită informaţiilor pe care organele de anchetă le aveau în legătură cu presupusa activitate infracţională a inculpatului, despre care aveau indicii că obişnuia să vândă diferite categorii de droguri pe raza localităţii Negreşti Oaş, a fost autorizată folosirea unui investigator sub acoperire şi a unui colaborator autorizat.




Discuţiile se purtau prin intermediu aplicaţiei Snapchat
Rezultatele muncii sub acoperire nu au întârziat să apară. „investigatorul sub acoperire (…), autorizat prin Ordonanța din data de 06.08.2021 a fost contactat telefonic de către colaboratorul autorizat (…), ocazie cu care i-a comunicat că a fost sunat (prin intermediul aplicației Snapchat) de către inculpat care i-a adus la cunoștință că deține droguri pentru vânzare, iar în eventualitatea în care dorește să cumpere, să îl contacteze”, se arată în sentinţă.
I-a vândut droguri pe datorie colaboratorului autorizat
Colaboratorul autorizat şi traficantul de droguri s-au deplasat la un imobil din Negreşti Oaş, închiriat de acesta din urmă, în care depozita drogurile destinate vânzării. „Investigatorul a așteptat în fața imobilului, iar colaboratorul a intrat în locuință unde s-a întâlnit cu inculpatul. Colaboratorul i-a solicitat acestuia să îi vândă un plic de „iarbă” (cannabis), spunându-i că nu are bani la el, inculpatul fiind de acord. Pentru cannabisul cumpărat colaboratorul urma să plătească inculpatului suma de 100 lei în următoarele zile”, se arată în sentinţa Tribunalului.
A intrat în scenă investigatorul acoperit
La următoarea tranzacţie a intrat fost implicat şi investigatorul acoperit. „În același context, în data de 29.08.2021, în jurul orei 17.00, investigatorul sub acoperire (…) a fost contactat telefonic de către colaboratorul autorizat (…) care i-a spus că a fost sunat (prin intermediul aplicației Snapchat) de către inculpat care i-a adus la cunoștință că deține droguri pentru vânzare, respectiv cannabis. În jurul orei 22.00-22.30, cei doi s-au deplasat în localitatea Negrești Oaș, unde pe o stradă s-au întâlnit cu inculpatul, iar acesta, care contra sumei de 200 lei, i-a înmânat investigatorului două pliculețe conținând substanță vegetală de culoare verde oliv, despre care a spus că este canabis de foarte buna calitate”, se arată în sentinţă.
Cantitate impresionantă de droguri, inculsiv cocaină, găsită la percheziţie
DIICOT a pus capăt activităţii infracţionale a inculpatului, efectuând o percheziţie domiciliară în 1 septembrie 2021. Cu această ocazie, s-au găsit cantitatea de 1.139,2 grame canabis, 93 comprimate care conțin MDMA, 2 grame substanță care conține MDMA, 17,6267 grame cocaină, precum și două dispozitive de mărunțit care conțin urme de THC.
Traficantul a susţinut că drogurile sunt garanţie pentru o datorie
În instanţă, inculpatul a susținut că drogurile „nu au fost deținute în scopul consumului propriu sau al vânzării, punerii în vânzare sau oferirii, ci au fost deținute în schimbul unei datorii pe care o persoană o avea față de el”.
Condamnat la închisoare, trebuie şi să restuie banii daţi de colaboratorul autorizat
Judecătorii Tribunalului Satu Mare l-au condamnat pe traficantul negreştean la trei anişi patru luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în varianta oferirii/vânzării/deținerii. De asemenea, a fost confiscată şi apoi distrusă întreaga cantitate de droguri găsită în locuinţa sa. Inculpatul a fost obligat să restiuie şi cei 200 de lei obţinuţi din vânzarea de droguri către colaboratorul autorizat. În plus, acesta trebuie să plătească statului suma de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Sentinţa Tribunalului Satu Mare nu este defitivă, putând fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.