Deputații UDMR Magyar Lóránd și Szabó Ödön solicită anularea amenzilor date pentru lipsa Formularului digital de intrare în România. Magyar Lóránd, deputat de Satu Mare, și Szabó Ödön, deputat de Bihor, au adresat 3 întrebări ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu problemele semnalate în legătură cu Formularul digital de intrare în România.

”Numeroase persoane din circumscripțiile electorale pe care le reprezentăm, Satu Mare și Bihor, inclusiv din județele de graniță (Arad, Timiș), ne-au atras atenția asupra problemelor pe care le întâmpină în legătură cu Formularul digital de intrare în România, introdus prin Ordonanța de urgență nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Astfel, formularul digital trebuie completat sub sancțiunea unei amenzi între 2.000 și 3.000 lei. În condițiile în care agentul constatator nu poate aprecia pericolul social pe care îl reprezintă necompletarea formularului, este inacceptabilă aplicarea diferențiată a amenzilor, așa cum se întâmplă potrivit relatărilor multora”, se arată în întrebarea adresată de cei doi deputați.
Magyar Lóránd și Szabó Ödön spun că o altă problemă semnalată în repetate rânduri o constituie aplicarea amenzii chiar și persoanelor care l-au completat corespunzător. Cu toate că împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției poate fi formulată plângere contravențională, pe lângă faptul că procesul durează mult, pretinsul contravenient nu mai poate dovedi îndeplinirea obligației de completare a formularului, dat fiind faptul că aceasta poate fi vizualizat numai timp de 15 zile de la data completării acestuia.
Cei doi parlamentari atrag atenția asupra faptului că lucrătorii transfrontalieri întâmpină probleme de fiecare dată când trec granița, neexistând o soluție alternativă pentru aceste persoane în vederea evitării completării zilnice a formularului.
”Ținând cont de scopul implementării obligativității completării Formularului digital de intrare în România, nu considerăm că prin completarea zilnică a formularului de către persoanele în cauză se contribuie la realizarea acestuia, fiind probabil suficientă o evidență a trecerilor zilnice ale graniței ale fiecărei persoane pentru o perioadă mai lungă de timp (similar, de exemplu, cu certificatul digital european COVID), afirmă Magyar Lóránd și Szabó Ödön.
Deputații UDMR îi cer ministrului Alexandru Rafila să clarifice următoarele aspecte:
1. Cum este posibil ca amenda contravențională să fie aplicată diferențiat fără a exista un pericol social diferit de la un caz la altul?
2. Ce fel de soluții implementați pentru rezolvarea problemei celor care, deși completează formularul, li se aplică amendă contravențională pentru necompletarea acestuia, iar termenul de vizualizare a fost depășit?
3. Considerați că este posibil ca lucrătorii transfrontalieri să fie scutiți de obligația completării zilnice a formularului? În cazul în care răspunsul este negativ, ce fel de soluții propuneți?