Un bărbat din comuna Săuca a fost bătut cu bestialitate de un tânăr şi doi minori, aflaţi sub influenţa alcoolului, care au intrat peste el în casă pe timpul nopţii, cerându-i să le dea bani şi băutură. După ce l-au desfigurat în bătaie, au plecat cu prada: un telefon mobil, un pachet cu două fire de ţigări în el şi doi cârnaţi. Amănuntele şocante ale tâlhăriei reies din sentinţa de condamnare a autorilor, pronunţată de Judecătoria Carei la finalul anului trecut.

Au vrut să fure din curte, dar s-a ajuns la tâlhărie
În noaptea de 29/30 martie 2021, în jurul orei 02.00, după ce au băut la un amic, tânărul şi cei doi minori au trecut pe lângă casa victimei. „Deși era întuneric înăuntru, au intrat în curte cu intenția de a fura ceva, iar (…) a bătut la geam și i-a cerut lui Feri (porecla victimei – n.r.) să iasă afară să îi dea niște țigări. Acesta nu a răspuns, dar a ieșit afară cu un băț în mână și a întrebat ce caută acolo. Inculpatul recunoaște că l-a împins pe Feri, dar acesta nu a căzut deoarece s-a ținut de clanță. (…) l-a împins și el în interior, iar cei doi au căzut la pământ, îmbrâncindu-se. Apoi au intrat în interior și el împreună cu (…)”, a declarat unul dintre cei trei inculpaţi.
Bătut pentru a spune unde îşi ţinea banii pe care nu-i avea
Ajunşi în casă, inculpaţii au început să lovească victima. „(…) a aprins becul, iar ceilalți doi l-au luat pe Feri și l-au aruncat pe un pat. (…) și (…) au început să îi dea palme întrebându-l în limba română unde sunt banii și unde este pălinca. Victima le-a spus că nu are în casă bani. (…) i-a aplicat apoi o lovitură cu piciorul la nivelul feței întrucât nu a crezut că nu are bani în casă. Victima a spus că nu are bani și a cerut celor trei să plece”, a declarat acelaşi inculpat.
Victima, lovită şi ameninţată cu cuţitul
Unul dintre inculpaţi a început să ameninţe victima cu un cuţit pentru a-l determina să le spună unde îşi ţine banii. „A observat când (…) a ieșit dintr-o altă cameră de unde a luat aparat de făcut sandwich și cu care l-a lovit pe Feri în burtă. (…) a rămas lângă persoana vătămată și îi tot dădea palme, întrebându-l unde sunt banii. Arată inculpatul că (…) îl lovea pe Feri cu o mână, iar cu cealaltă îl ținea de umăr. La un moment dat, (…) a mers și a luat dintr-un sertar un cuțit și l-a amenințat cu cuțitul pe Feri, întrebându-l continuu unde sunt banii. Feri a continuat să susțină că nu are bani în casă”, a declarat unul dintre inculpaţi, conform sentinţei.
Raportul medicului legist a concluzionat că rănile provocate de cei trei inculpaţi victimei la nivelul capului au necesitat un număr de 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare de la data producerii lor.
Prada: un telefon, două ţigări şi doi cârnaţi
Când s-au convins că victima „Feri” nu are nici bani, nici pălincă, hoţii au plecat cu ce au găsit prin casă. „(…) l-a căutat în buzunar pe Feri, unde a găsit un telefon mobil negru pe care l-a băgat la el în buzunar. (…) a recunoscut că a căutat prin casă după bani, dar nu a găsit decât un pachet de țigări în care erau două țigarete și două fire de cârnați, pe care le-a luat”, se arată în declaraţia aceluiaşi inculpat, consemnată în sentinţă.
Doi dintre autori au fugit în Bihor cu biciclete furate
După săvârşirea tâlhăriei, inculpaţii au ascultat muzică la locuinţa unuia dintre ei. „Musafirii” au furat două biciclete cu care au fugit în judeţul Bihor. „Apoi cu toții au plecat de la Feri către fratele lui (…), însă înainte de a ajunge la acesta (…) a aruncat cuțitul. Într-un final, au ajuns la (…) acasă, unde au ascultat muzică. Aici a mâncat și cârnații pe care i-a furat de la Feri. După ce (…) a închis ușa, (…) şi (…), la propunerea acestuia din urmă, s-au hotărât să meargă la Popești (localitate apropiată din judeţul Bihor- n.r.). (…) i-a spus că știe unde sunt două biciclete care se pot fura. Astfel au plecat la locuința lui (…), unde a intrat în curte și dintr-o căsuța a luat bicicletele pe care le-a adus până la poartă, după care au plecat la Popești”, se arată în declaraţia unuia dintre cei trei inculpaţi.
Tânărul la închisoare, minorii în centru educativ
Inculpații au fost reținuți la data de 30 martie 2021 de către organele de politie, ulterior, la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, fiind arestați preventiv în baza mandatelor emise de Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Carei. O lună mai târziu, tânărul şi cei doi minori au fost trimişi în judecată. Cât timp procesul s-a judecat la Judecătoria Carei cei trei inculpaţi au rămas în arest.
Judecătoria Carei l-a condamnat pe tânărul V.V., în vârstă de 21 ani, la 2 (doi) ani 5 (cinci) luni şi 10 (zece) zile cu executare prin privare de libertate. Minorii D.D., în vârstă de 17 ani,şi D.M.F., în vârstă de 14 ani, au fost condamnaţi la internarea într-un centru educativ pe o perioadă de un an. Prin sentinţă a fost prelungită şi măsura arestului preventiv.
Sentinţa Judecătoriei Carei nu a rmăas definitivă. Inculpatul V.V., cel de 21 de ani, a făcut apel din spatele gratiilor, fiind încarcerat în Penitenciarul Oradea.