Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, începând cu ora 15.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziţiei aniversare de artă plastică „XX” a membrilor Asociaţiei Culturale Provinciart Carei, cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de activitate.

provinciart8
Evenimentul a fost deschis de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a municipiului Carei, ing. Eugen Kovács, primarul municipiului Carei, respectiv Sróth Ödön, președintele Asociației Culturale Kaffka Margit, după care au mai luat cuvântul o parte dintre artiști, Ritli Róbert Roland și Fastus József.
Au expus membrii asociației: Czumbil István Adrian, Fastus József, Gui Demeter, Lázin Csaba, Lendvay Zoltán, Franz Ritzmann, Virginia Pişcoran, respectiv invitații acestora: Ritli Róbert Roland și Zaharie Diana Maria.
Cu ocazia acestei aniversări, a fost tipărit un catalog în care sunt prezentați membrii Asociației Culturale, precum și o parte din creațiile acestora.
Expoziția, care cuprinde lucrări de pictură, artă fotografică, lucrări grafice și sculptură este deschisă publicului până la finele anului 2021, conform programului de vizitare a muzeului.
„Asociaţia Provinciart s-a înfiinţat în 2001, având 13 membri fondatori: Birtalan Imre, Czumbil Istvan, Erli Maria Tunde, Stefan Gnandt, Gui Demeter, Lazin Csaba, Lendvay Zoltan, Murvai Gyorgy, Franz Ritzmann, Smaranda Milu Nemethi, Vasile Venig Laszlo, Virginia Pişcorean şi Kadar Ferenc. Cu Provinciart au mai colaborat: Lazăr Octavian, Bogdan Georgescu, Dragoş Georgescu, Ginal Adalbert, Sróth Ödön.
Asociaţia Provinciart s-a înfiinţat cu scopul de a organiza cât mai multe expoziţii în ţară şi în străinătate, să descopere şi să ajute tinerele talente, să ţină relaţii curente cu alte asociaţii culturale. În spiritul celor spuse, în primii ani de activitate, asociaţia a organizat mai multe concursuri de desene pentru preşcolari şi şcolari, iar în anul 2005 a organizat prima tabără internaţională de creaţie. Pe lângă saloanele anuale din Carei, asociaţia a organizat mai multe expoziţii în alte oraşe din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Tăşnad ş.a.) şi în străinătate (Braunfels- Germania, respectiv Oroshaza, Menfocsanak- Ungaria).”
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală Provinciart Carei cu sprijinul Fundaţiei Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” Carei.