În judeţul Satu Mare, în anul 2020 au fost înregistrate 57 persoane accidentate (85 persoane în 2019), din care cinci persoane accidentate mortal (identic cu 2019), informează ITM Satu Mare cu ocazia Zilei internaționale a lucrătorilor decedaţi și răniți.

itm
Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt:
1. Construcţii de clădiri – 13 accidente;
2. Industria alimentară – 8 accidente;
3. Fabr. prod. cauciuc şi mase plastice – 8 accidente;
4. Fabricarea echipamentelor electrice – 5 accidente;
5. Industria construcţiilor metalice – 4 accidente;
6. Fabricarea de mobilă – 4 accidente;
Trei accidentele de muncă mortale, din domeniul construcţiilor, s-au produs în alte judeţe, dar au fost înregistrate de noi datorită faptului că angajatorii au sediul în judeţul Satu Mare.
Celelalte două accidente de muncă mortale au fost de circulaţie, respectiv de traseu.
În România, numărul accidentelor de muncă a scăzut în ultimi doi ani. În total, în 2020 a fost înregistrat un număr de 4.375 de persoane accidentate (faţă de 5.822 în 2019). Numărul deceselor înregistrate la locul de muncă a fost de 143, în scădere faţă de nivelul din 2019, când au fost înregistrate 261 cazuri.
28 aprilie la nivel global este și o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.