Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a efectuat astăzi, 5 noiembrie 2020, o vizită de lucru în județul Satu Mare pentru a evalua capacitatea de răspuns a sistemului sanitar sătmărean și pentru a pregăti o bază pentru viitoarele paturi de terapie intensivă, modelul extensiei, în condițiile în care numărul de cazuri depistate pozitiv cu noul coronavirus va crește, informează Prefectura Satu Mare.

ministru-tataru1
Alături de prefectul Radu Bud, subprefectul Altfatter Tamas și președintele Consiliului Județean Pataki Csaba, ministrul Sănătății a analizat împreună cu conducerea Direcției de Sănătate Publică și managerii unităților spitalicești din județ situația la zi a ratei de infectare cu coronavirus, a capacității de tratament în condiții de terapie intensivă și posibilitatea extinderii acesteia într-un timp cât mai scurt.
În cadrul ședinței, ministrul Nelu Tătaru a evaluat unitățile medicale din județul Satu Mare, în contextul creșterii la nivel național a numărului de cazuri noi.
De la începutul acestei pandemii, în județul Satu Mare s-au înregistrat 2227 de cazuri confirmate. În prezent, județul Satu Mare a depășit rata de infectare de 2,08 la mia locuitori, iar municipiul Satu Mare are o rată de 3,15 la mia de locuitori.
În unitățile spitalicești din județ, 246 de pacienți sunt internați pe paturi pentru suport COVID, majoritatea având o patologie medie, 21 se află în terapie intensivă, dintre care 9 sunt pe ventilație mecanică. Capacitatea de paturi la secțiile ATI din cadrul Spitalului Municipal Carei și a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este de 21 de paturi, dintre care 12 la Spitalul Municipal Carei și 9 la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare care poate fi extinsă la nivelul Spitalului Județean de Urgență până la 20 de paturi.
Ministrul a apreciat că aplicarea cu fermitate a hotărârilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare, respectiv intensificarea controalelor în zonele aglomerate a dus la o rată mai mică de transmitere comunitară la nivelul județului nostru comparativ cu județele învecinate.