CAREI – ultima palmă de pământ românesc eliberat de sub ocupația horthystă

monument carei drapel
Data de 25 octombrie semnifică eliberarea deplină a teritoriului national de sub ocupația trupelor horthyste ale Ungariei, ultima palmă de pământ eliberată fiind Carei – Satu Mare, se arată într-un material semnat de preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale Carei, Lenuţa Birta.
Dar până să se ajungă la acest deznodământ, plătit prin jertfa supremă a sute de mii de militari români, Transilvania de Nord a fost timp de patru ani martora atrocităților comise de trupele de ocupație ale Ungariei horthyste.
După raptul teritorial din 28 iunie 1940, prin cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, România primea o nouă lovitură năprasnică pe 30 august 1940 când prin„Arbitrajul de la Viena”, în fapt, „Dictatul de la Viena”, Transilvania de Nord a intrat sub ocupație maghiară.
Imediat după 23 august 1944, Armata României a început eliberarea Ardealului de Nord.
Bătălia de la Carei reprezintă ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. La 25 octombrie 1944 au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Dictatul de la Viena. Printr-un decret din 1959, această zi a fost instituită ca Ziua Armatei Române.
După această bătălie, armata română participă în continuare pe Frontul de vest, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei de sub ocupația Germaniei naziste.
În amintirea acestei lupte, în centrul orașului Carei a fost ridicat Monumentul ostașului român. Inaugurat în 1964, complexul monumental este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu.
Comandantul Armatei a 4-a generalul Gheorghe Avramescu a fost cel care a eliberat ultima palmă de pământ românească de sub ocupația trupelor horthyste. Generalul Avramescu a dorit să-i facă un cadou Regelui Mihai care pe 25 octombrie 1944 împlinea 23 de ani. Astfel, generalul a condus bătălia de la Carei și eliberarea deplină pe data de 25 octombrie.
Ofensiva s-a desfășurat în trei faze:
* 9-13 octombrie 1944 – Străpungerea apărării inamicului
* 14-20 octombrie – Distrugerea rezistenței forțelor inamice
* 21-25 octombrie – Finalizarea obiectivului
La eliberarea Careiului au participat patru divizii ale Corpului 6 Armată.
În seara zilei de 24 octombrie 1944 soldații Diviziei 9 Infanterie au intrat în Carei unde au purtat lupte de stradă, localitatea fiind eliberată în dimineața zilei de 25 octombrie 1944.
Eliberarea s-a obţinut prin lupta eroică a peste 500.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Ziua Armatei nu este doar un moment de sărbătoare ci și de comemorare, lucru pe care nu ar trebui să-l uităm.
Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, abia după retragerea Armatei Roșii din România (1958) și desovietizarea începută de Gheorghe Gheorghiu Dej.
Ironia istoriei face ca Regele Mihai să fie indirect sărbătorit timp de decenii de regimul comunist, în ciuda îndepărtării forțate prin abdicarea impusă la 30 decembrie 1947 și a masivei acțiuni de propagandă anti-monarhică a cărei tentacule mai înveninează și azi societatea, la mai bine 30 de ani de la căderea regimului.

PREȘEDINTE ORGANIZAȚIA FEMEILOR LIBERALE,
LENUȚA BIRTA