După aproape o lună în care au fost scutiţi de putoare, în această seară mirosurile pestilenţiale au învăluit din nou Careiul. În timp ce autorităţile de mediu nu fac absolut nimic, firma producătoare de biogaz care îşi desfăşoară activitatea pe platforma fostei fabrici de zahăr pur şi simplu îşi bate joc de careieni.

miros

Interesant este că mirosurile au dispărut exact în perioada în care firma de biogaz a trecut prin procedura de reautorizare de către Agenţia pentru Protecţia Mediului. Având în vedere reapariţia lor, este foarte probabil ca firma să fi fost reautorizată. Primăria Carei s-a împotrivit degeaba reautorizării firmei de biogaz să folosească reziduuri animaliere, pe lângă cele vegetale, iar Legea mirosurilor este mirifică, dar inaplicabilă, în lipsa unor norme metodologice care să arate cum să măsoară exact putoarea. Setea de profit a unora contează mai mult decât terorizarea unui oraş întreg cu mirosurile generate de activitatea de producţie a biogazului. De Garda de Mediu nici nu mai are rost să pomenin, căci probabil că va veni la Carei mâine sau poimâine, între orele 8.00-16.00, cât ţine programul de lucru al distinşilor bugetari. Dar mirosurile vor reapărea după lăsarea întunericului, căci unii preferă să lucreze noapte ca hoţii.
Deşi nu susţinem anarhia şi dreptatea făcută cu propria mână, considerăm că nu mai există nicio soluţie legală. Patronii firmei în cauză nu se mai tem de controale, de amenzi sau de autorităţi. Nu se mai tem nici măcar de furia oamenilor pe care îi poluează olfactiv, făcându-le viaţa un calvar. Nu m-ar mira ca în curând careienii să înceapă să îşi facă singuri dreptate. În mod sigur că, într-o astfel de situaţie, tot patronii ar fi cei care ar urla ca din gură de şarpe.