Interviu cu primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs

kovacs eugen
Reporter: – Cum ați caracteriza mandatul care tocmai s-a încheiat?
Eugen Kovacs: – În calitate de primar al Careiului, pot să afirm că mandatul 2016-2020 a fost unul al proiectelor europene și al investițiilor în infrastructură. Valoare totală a investițiilor realizate în oraș a fost de peste 8 milioane de euro. Am asfaltat 110 străzi, în suprafață totală de 200.000 mp, și am modernizat 33.000 mp de trotuare. Continuăm reabilitarea carosabilului și a trotuarelor, respectiv extinderea pistelor pentru bicicliști și a spațiilor verzi în cadrul proiectelor de mobilitate 1 și2, a căror valoare totală este de 13 milioane de euro. Lucrările realizate pe principalele artere de circulație precum Calea Mihai Viteazul, Bulevardul 25 Octombrie și strada 1 Decembrie 1918 sunt în plină desfășurare. Au început lucrările de amenajare a zonei de agrement Șomoș, iar de iarna trecută avem un patinoar în aer liber, instalat în parcul dendrologic
Reporter: – Câte proiecte a câștigat Careiul în ultimii patru ani și care este valoarea totală a finanțărilor atrase?
Eugen Kovacs: – Avem 18 proiecte câștigate, fiind semnate contractele de finanțare în valoare de 41,744 milioane euro, majoritatea din fonduri europene. Cele mai importante sunt cele două proiecte de mobilitate în valoare totală de 13 milioane de euro. Ducând doar proiectele câștigate la bun sfârșit, vom avea infrastructură rutieră modernă, transport public nepoluant, o bibliotecă cu parcare subterană, un bazin de înot acoperit, noi locuințe sociale, un spital mai bine dotat și multe altele. Recent, am depus spre finanțare două noi proiecte, declarate câștigătoare în prima fază de evaluare, și vom mai depune încă două proiecte din fonduri europene, valoare lor totală fiind de 3,2 milioane euro. pentru a avea o direcție cât mai clară în viitor, pregătim strategia de dezvoltare durabilă a municipiului Carei pentru perioada 2021-2027, respectiv Planul de mobilitate urbană durabilă. Elaborarea unei asemenea strategii este o cerință pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană. Valoarea însumată a acestora este de aproximativ 60 milioane euro. În ultimii patru ani, am investit nu numai în infrastructura stradală a Careiului, ci și în spital, policlinică, școli și grădinițe. Pe lângă acestea, am asigurat funcționarea în condiții optime a tuturor instituțiilor din subordine.
Reporter: – Cum va arăta Careiul după implementarea acestor proiecte câștigate?
Eugen Kovacs: – Scopul tuturor acestor proiecte și investiții îl constituie dezvoltarea continuă a Careiului Proiectele din fonduri europene erau singura noastră șansă de a moderniza infrastructura orașului. E limpede ca lumina zilei că asemenea investiții nu puteau fi finanțate din bugetul local. La finalizarea tuturor acestor proiecte, adică peste trei ani, Careiul va arăta ca și un oraș modern din vestul Europei, cu oameni mândri de localitatea lor, în care trăiesc în condiții confortabile. Însă nu vrem să ne oprim aici, căci deja avem o serie de proiecte ambițioase și pentru următorul ciclu de finanțare al Uniunii Europene.
A consemnat Szasz Lorand