Deputații UDMR de Satu Mare Magyar Lóránd și Erdei D. István solicită răspuns în scris întrebărilor adresate ministerului de interne Marcel Vela.

erdei magyar (1)

Întreg județul Satu Mare a fost șocat de incidentul ce a avut loc pe data de 28 august, când un tânăr de 29 de ani a fost înjunghiat mortal în centrul municipiului Satu Mare de un om al străzii. Incidentul a avut loc în timp ce efective ale Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Poliția Locală și Jandarmerie efectuau acțiuni de control pentru a verifica dacă se respectă programul teraselor din centrul municipiului Satu Mare, impus de restricțiile implementate din cauza pandemiei.
Primarul Kereskényi Gábor a fost printre primii care a atras atenția asupra deficiențelor activității organelor Ministerului de Interne, respectiv asupra faptului că prin această decizie administrația locală a fost lăsată fără cel mai important instrument de asigurare a ordinii publice.
„În plină stare de alertă, un tânăr este înjunghiat în centrul orașului. În condițiile în care Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală ar trebui să fie în stradă. Este cea mai bună dovadă că sistemul gândit de domnul ministru Vela este falimentar. Trecerea Poliției Locale în subordinea IPJ Satu Mare a lăsat de 6 luni administrația locală fără cel mai important instrument de asigurare a ordinii publice.” – a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului.
În urma incidentului, deputații Magyar Lóránd și Erdei D. István s-au adresat în scris Ministerului de Interne al României deoarece, odată cu subordonarea operațională către Ministerul Afacerilor Interne, efectivele aflate în subordinea MAI nu au preluat o mare parte din atribuțiile Poliției Locale, în special cele legate de sesizările primite de la cetățeni.
În scrisoarea adresată ministrului de Interne Ioan-Marcel Vela, acesta a fost întrebat despre motivul pentru care efectivele mobilizate pentru verificarea și amendarea patronilor teraselor în contextul COVID-19 este mai mare decât efectivele mobilizate pentru asigurarea ordinii publice, respectiv ce măsuri s-au luat pentru creșterea siguranței publice în municipiul Satu Mare și când se va reveni la situația anterioară în privința subordonării Poliției Locale administrației publice locale.
„Ministrul experimentează, organele Ministerului de Interne îndeplinesc noi sarcini, astfel nu rămâne suficient timp și nici capacitate pentru problemele cu adevărat grave. Îmi pare foarte rău că a costat viața unui tânăr ca această problemă să iasă în centrul atenției.” – a declarat Magyar Lóránd.