Prin intermediul unor clarificări transmise spre publicare portalului Opinie de Carei, Ardealul SA Carei, prin preşedintele Directoratului, Nuna Simona, dezminte în mod categoric acuzaţiile de poluare apărute într-o anumită parte a presei careiene.

ardealul

„Dorim să atragem atenţia asupra faptului că societatea noastră deţine autorizaţie de mediu pentru depozitarea în iazurile amenajate de la fosta staţie de epurare a fabricii de zahăr -SANARA, eliberată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare. Conform acestei autorizaţii de mediu, anual se fac analize în zona iazurilor biologice, respectiv analize indicator COV”, se arată în documentul transmis portalului Opinie de Carei.
Afirmaţiile insultătoare şi jignitoare făcute la adresa societăţii ARDEALUL SA prin care s-au încălcat dreptul la demnitate şi la propria imagine, precum şi alte drepturi recunoscute de lege, cuprinse în articole sunt următoarele:
– în data de 02.08.2020: ,,Mirosurile insuportabile care invaluie Municipul Carei provin din alta sursa. Dupa cateva luni de cercetari pe cont propriu, am ajuns la concluzia ca aratam gresit cu degetul atunci cand vorbim despre mirosurile insuportabile care invaluiesc municipiul Carei. Desi la inceput, vinovatul principal pentru disconfortul nosiru al tuturor era firma care administreaza statia de biogaz din localitate, iata ca , dupa ample cercetari,nu doar ea se face vinovata pentru mirosurile respective. La iesire din Carei spre Comuna Capleni, pe partea stanga , se afla statia de Epurare a apei din oras, Apasery. Mai in jos, dupa o poarta unde scrie clar, accesul interzis, se afla un bazin mare, care inca nu stim cui apartine. Insa ceea ce am aflat este ca, de cateva luni bune, fabrica de ulei din Carei, zilnic isi trimite acolo cisterne intregi de “mucilagiu” pe care firma de biogaz din Csengersima – Ungaria, nu le mai preia. Acest “mucilagiu” provine din resturile de prelucrare a uleiului. Aceste deseuri, dejectate in bazinele respective, la temperaturile actuale, prin fermentare , produc acest miros greu de suportat. Pe aceasta cale, aducem la cunostinta , atat conducerii orasului , cat si conducerii firmei Ardealul S.A din Carei, sa ia masurile care se impun, cat si remedierea disconfortului creat locuitorilor acestui oras. Am fost prezent la statia de biogaz din Carei, insa la poarta fabricii si in imprejurimi, nu se simte acel miros insuportabil. Insa , in perimetrul bazinelor mai sus mentionate, mirosul este insuportabil iar duhoarea se simte din fata portii. Imaginile de mai jos dezvaluie adevarul gol golut, din spatele mascaradei.”
– în data de 03.08.2020: ,,Virosul insuportabil din Carei si privelistea vazuta mai de aproape. Nu doar statia de biogaz din Carei provoaca mirosuri insuportabile in Carei. Cam asa arata mai de aproape lacul care fermenteaza acel produs denumit “mucilagiu” pe care fabrica de ulei il dejecteaza acolo. Mirosul devine insuportabil cand temperaturile de afara sunt ridicate, iar cand adie putin vantul, acest miros se simte peste tot. Locuitorii orasului Carei sunt obligati sa suporte acest miros zi de zi. Nimeni nu stie nimic si toata lumea da din umeri. Invitam pe aceasta cale Garda de Mediu sa faca o analiza si sa ne spuna cat de benefic este acest “mucilagiu” mediului inconjurator”.
Conducerea Ardealul SA atrage atenţia că în cazul în care asemenea acuzaţii se vor repeta, se va vedea obligată să solicite prin intermediul instanţelor judecătoreşti obligarea la plata unor daune morale pentru încălcarea dreptului la demnitate şi la propria imagine şi defăimarea imaginii publice a societăţii.