Interviu cu careianul Gomboş Adam, care a dat dovadă de spirit civic, urmărind şi prinzând infractorul care a tâlhărit o bunică sub privirile îngrozite ale nepoţilor săi

adam gombos

Reporter: – Cum s-au petrecut lucrurile ieri când ai observat că o femeie este tâlhărită pe stradă?

Gomboş Adam: – Am auzit țipete că “mi s-a furat geanta, ajutor!”, apoi am văzut infractorul fugind în cartierul Mihai Viteazul I, eu eram în Mihai Viteazul II, un pic mai jos de biserica Fatima, pe strada Ady Endre. Am aruncat produsele cumpărate pe jos, i-am spus soției să le bage în portbagaj că vin imediat și am fugit spre strada Liszt Ferenc, deși pe infractor nu l-am mai văzut deja.
Reporter: – Ce te-a determinat să pornești in urmărirea autorului tâlhăriei?
Gomboş Adam: – Nu am stat pe gânduri, soția s-a și speriat când a văzut cum am fugit, căci nu m-a văzut încă fugind aşa și nu se aștepta nici ea să reacționez în acest fel. În timp ce am alergat, m-am gândit că i se putea întâmpla și mamei mele și, orice s-ar întâmpla, nu pot să nu încerc să îl prind. N-am crezut că se pot întâmpla tâlhării de genul acesta la Carei.
Reporter: – Cum ai reușit să îl prinzi?
Gomboş Adam: – Am fugit cât am putut de repede și, la mijlocul străzii Liszt Ferenc, l-am observat pe infractor și, când mai aveam 50 de metri față de el, am strigat să se oprească că oricum îl prind. Acesta s-a oprit și mi-a dat geanta înapoi. A spus să nu îl lovesc pentru că are cinci copii și nu are ce să le dea de mâncare. I-am explicat frumos să ceară atunci în fața unui magazin și i-ar fi dat oricine bani de mâncare, fără să fure. I-am dat 10 lei să cumpere pâine pentru copii, cu rugămintea să nu mai comită infracțiuni vreodată. Între timp a venit femeia tâlhărită şi i-am returnat poșeta. A ajuns și domnul părinte Bontea cu o mașină, el a rugat pe cineva să îl aducă după mine după ce a văzut că am fugit pe lângă el. El a discutat cu infractorul, dar i-am spus că nu au rost discuțiile. Noroc ca infractorul nu era agresiv. Între timp a ieșit din casa vecină domnul Virgil Sava, care e și martor, respectiv domnul Coşarcă Daniel. Acesta venea din partea opusă, dinspre Mihai Viteazul I și a chemat patrula de poliție. Domnul Bontea a observat ca infractorul minte și a insistat să chemăm poliţia cât mai repede. Ulterior am aflat că infractorul a ieșit recent din pușcărie, fiind condamnat tot pentru tâlhărie.
Reporter: – Nu ți-a fost frică să intervii?
Gomboş Adam: – Nu mi-a fost frică să intervin, pur și simplu a fost ceva spontan, nu am stat pe gânduri. Dacă nu ajutam mi-ar fi fost pe conștiință tot restul vieții. Bineînțeles nivelul de adrenalină mi-a crescut la maxim. Nu știam în acel moment că infractorul a târât pe jos doamna de la care a furat poşeta. Dacă știam, e posibil să fi reacționat altfel, dar aşa mi-am putut păstra calmul, deși am fost foarte atent la mâinile lui să nu scoată cumva vreun cuțit.
Reporter: – Ai face-o din nou dacă ai fi martor la o nouă infracțiune comisă în stradă?
Gomboş Adam: – Aș reacționa la fel, fără nicio îndoială, mai ales dacă aș vedea că nimeni nu poate sau nu ajută în zonă.
Reporter: – Ai fost ajutat și de alți careieni la prinderea autorului tâlhăriei?
Gomboş Adam: – Am fost ajutat de domnul părinte Bontea, acesta a venit foarte repede ca să mă ajute cu gândul că infractorul poate să aibă un cuțit. A ieșit și domnul Virgil Sava din casa de vizavi, acesta a venit lângă noi, iar ulterior și-a făcut apariția domnul Coşarca Daniel, care a chemat patrula de poliție la cererea domnului Bontea. Îi mulţumesc pe această domnului părinte Bontea pentru că a venit imediat după mine ca să mă ajute.
A consemnat Szasz Lorand