PNL Carei îl va comemora pe marele om de stat Simion Bărnuţiu

Consecvenți cu acțiunile de promovare a personalităților culturale românești a căror nume se leagă de orașul nostru, liberalii careieni vor depune o coroană de flori la bustul marelui om de stat român SIMION BĂRNUŢIU (1808-1864), se arată într-un comunicat de presă al PNL Carei transmis portalului Opinie de Carei.

simion barnutiu bust1
Evenimentul va avea loc la bustul lui Simion Bărnuțiu, situat în fața Liceului Romano-Catolic Josephus Calasantius, marți, 21 iulie 2020, de la ora 16.30.
Simion Bărnuţiu s-a născut la 21 iulie 1808 în Bocşa Română. În 1820 Bărnuţiu vine la Carei, când se înscrie la Gimnaziul Romano-Catolic, fiind timp de cinci ani elev eminent. Din Carei va pleca la Blaj, unde va urma iniţial un an la filozofie, apoi trei ani de teologie în cadrul Seminarului Greco-Catolic. În 1829 este numit profesor în Blaj, unde va preda sintaxa şi filozofia. Simion Bărnuţiu a introdus predarea filozofiei în limba română pe meleaguri transilvane.
În 1842 în fruntea mişcării naţionale a românilor ardeleni seafla Simion Bărnuţiu. Lucrarea sa „O tocmeală de ruşine şi o lege nedreaptă” fiind un adevărat manifest revoluţionar, protest împotriva politicii de maghiarizare forţată a populaţiei româneşti majoritare. Revoluţia paşoptistă ne dezvăluie un Bărnuţiu care ia atitudine împotriva pretenţiilor revoluţionarilor maghiari de anexare a Transilvaniei la Ungaria, idei afirmate cu tărie în cunoscutul discurs ţinut în 2/14 mai 1848 în Catedrala de la Blaj. Promova politica egalităţii în drepturi a tuturor naţiunilor din Tansilvania şi a confesiunilor acestora.
Şi-a luat doctoratul în drept la Pavia, devenind apoi profesor de filozofie la Academia Mihăileană din Iaşi unde va preda până în 1863.
În mai 1864 va porni într-o călătorie spre locurile natale, dar nu va mai ajunge viu, în 20 mai dându-şi obştescul sfârşit pe drum. Va fi înmormântat în 3 iunie în cimitirul bisericii din Bocşa Română.
Biroul politic al PNL,
Președinte Dan Bontea