Consacrata jurnalistă Daniela Ciuta a postat în urmă cu câteva ore un articol senzaţional intitulat „Amenințări directe cu moartea pentru familia Ciută”, în care susţine că atât ea cât şi soţul său, consilierul local Ilie Ciuta, ar fi fost ameninţaţi cu moartea. În sprijinul afirmaţiei sale a prezentat o captură de pe un profil de Facebook intitulat „Morte Sotilor Ciuta”, respectiv un comentariu postat de pe acest profil, imposibil de reprodus din cauza obscenităţilor.

amenintare ciuma
Dacă ameninţarea este reală, să se aplice legea!
În cazul în care este vorba de o ameninţare venită din partea unei persoane supărate pe postările incintatoare ale jurnalistei Daniela Ciuta, distribuite apoi cu sârg de soţul său consilier local, este un gest regretabil. Autorul ameninţării merită să suporte rigorile legislaţiei penale. Chiar dacă nu i-au convenit cele scrise de jurnalistă în articolele sale instigatoare, acest lucru nu dă dreptul nimănui să recurgă la asemenea ameninţări.
Greşeli dubioase la nume şi la textul comentariului
Însă sunt destul de suspecte câteva aspecte. În primul rând, numele profilului, „Morte Sotilor Ciuta”, care este scris greşit poate în mod intenţionat. La fel de greşit în limba română este scris şi pretinsul comentariu ameninţător, postat de pe respectivul profil. Toate sunt astfel făcute încât la prima vedere să pară că ar fi scrise de o persoană de etnie maghiară. Cei care, din când în când, mai citesc blogul Buletin de Carei au avut ocazia să constate că pe site-ul acestuia apar destul de des comentarii scrise în mod greşit în limba română, postate sub pseudonime maghiare. Însă, în mod ciudat, multe dintre ele conţin aceeaşi greşeală şi anume virgula între subiect şi predicat. Coincidenţă sau nu, portalul Opinie de Carei a arătat de mai multe ori că tocmai jurnalista consacrată Daniela Ciuta se încăpăţânează să pună virgula între subiect şi predicat, o greşeală gravă pentru un cunoscător al gramaticii limbii române. De-a lungul timpului, astfel de practici legate de faptul că ea scrie articolele şi apoi tot ea le comentează i-au fost imputate de mai multe ori Danielei Ciuta în comentariile postate pe blogul Buletin de Carei de diverşi comentatori care nu erau de acord cu conţinutul materialelor publicate.
Suspiciune rezonabilă de profiluri multiple
În al doilea rând, există suspiciunea rezonabilă că jurnalista Daniela Ciuta sau persoane din anturajul său ar opera mai multe profiluri de Facebook. Unul dintre acestea ar fi cel numit „Matyas Kiraly” (numele maghiar al lui Matei Corvin), care postează frecvent comentarii pro Ciuta şi la articolele distribuite în anumite grupuri de către Opinie de Carei. Aşa că nu ar fi mare lucru ca aceeaşi persoană sau aceleaşi persoane să fi creat şi profilul „Morte Sotilor Ciuta”. De altfel, există posibilitatea ca tocmai numărul mare de profiluri operate de la acelaşi calculator să ducă la blocarea sau restricţionarea unor conturi şi pagini de Facebook. Ori Daniela Ciuta s-a plâns de mai multe ori de asemenea măsuri luate de Facebook împotriva sa, dând vina pe grupuri organizate de postaci care nu au altceva mai bun de făcut decât să îi raporteze în mod repetat postările. Dacă bine îmi amintesc, ca să fie cât mai senzaţională, chiar a avansat ideea că aceste grupuri de raportori ar fi finanţate de către Primăria Carei.

matyas kiraly
O altă ameninţare cu moartea reclamată de Ciuta
În al treilea rând, în urmă cu vreo trei ani, Daniela Ciuta a afirmat la Tribunalul Satu Mare că ar fi fost ameninţată cu moartea în mediul online. Nu ştiu dacă şi soţul său, consilierul local Ilie Ciuta, a fost vizat de respectiva ameninţare. Consacrata jurnalistă a adăugat că a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei. Deşi a trecut foarte mult timp de atunci, nu a ieşit niciodată în mod public să prezinte rezultatul anchetei. În mod sigur că cititorii blogului Buletin de Carei ar fi fost interesaţi să afle cine şi de ce a ameninţat-o cu moartea pe consacrata jurnalistă Daniela Ciuta. Să nici nu mai vorbim că informaţia era şi mai interesantă pentru public dacă ameninţarea viza şi un consilier local, investit cu autoritatea Statului Român.
Pretext pentru autovictimizare în căutare de publicitate?
Având în vedere acest lucru, ar fi plauzibil ca în spatele profilului „Morte Sotilor Ciuta” să stea chiar Daniela Ciuta sau persoane apropiate acesteia. Un excelent pretext pentru autovictimizare, menită să-i aducă publicitatea la nivel naţional după care tânjeşte atât de mult. Probabil că nu degeaba Daniela Ciuta dă din start o nuanţă etnică întregii afaceri, afirmând că „presa românească independentă deranjează la Carei!”. Spre ghinionul Danielei Ciuta, presa pe care o face ea prin Buletin de Carei nu mai deranjează pe nimeni în Carei.
Trecând peste toate aceste aspecte, ar fi bine ca organele abilitate ale statului să facă lumină în acest caz, stabilind cu exactitate cine a creat profilul „Morte Sotilor Ciuta” şi ce interes a avut în proferarea pretinselor ameninţări cu moartea.
Szasz Lorand