Anul 2019 a fost un an bun pentru Primăria Carei din punct de vedere financiar, spune primarul Kovacs Eugen într-un material postat pe pagina de Facbook a administraţiei locale, adăugând că în privința proiectelor europene, anul acesta a fost mai modest din punctul de vedere al investițiilor, însă lucrările vor porni în forță în 2020.

eugen kovacs
Reproducem integral mesajul primarului Careiului, Eugen Kovacs:
Mă bucur foarte mult că până la sfârşitul acestui an am reuşit să semnăm contractele de finanţare şi să organizăm licitaţiile pentru mai multe proiecte europene şi un proiect PNDL privind reabilitarea Şcolii Gimnaziale Vasile Lucaciu. Sunt supărat că lucrurile au demarat greu datorită birocraţiei. Aş vrea să le explic careienilor că aceste investiţii pornesc din plin începând din primăvară, însă trebuie să ne obişnuim cu ideea că orice început este greu. Mă refer aici la proiectele de mobilitate urbană 1 şi 2, în valoare de 58,69 milioane lei, unde se vor reabilita 28,4 km de trotuare, se vor amenaja piste de biciclete în lungime de 29 km şi se vor asfalta drumuri în lungime totală de 10,5 km. Aceste lucrări se vor finaliza în 2021 şi 2022. Anul viitor vom începe cu reabilitarea arterei Oradea- Satu Mare, o investiție extrem de importantă și care va fi foarte vizibilă pentru careieni. Este un lucru foarte important şi consider că pot conta pe înţelegerea careienilor. Toţi am aşteptat să se finalizeze drumul de ocolire şi aşteptăm acum să se asfalteze artera Oradea- Satu Mare. Tot aşa întârzie acum licitaţia pentru modernizarea iluminatului public, proiect în valoare de 22,61 milioane lei. Am pierdut deja şase luni, întrucât trebuie să reluăm licitația.
O altă lucrare frumoasă, una mai mică, dar de care mă bucur foarte mult, este patinoarul, realizat în cadrul unui proiect transfrontalier. Despre viitoarea zonă de agrement de la Şomoş nu aş vrea să discut prea mult întrucât careienii n-au văzut încă nimic. Sper ca lucrarea, în valoare de 11,95 milioane lei, să fie finalizată la anul, deşi avem termen până în 2021. Am mai obţinut o finanţare de 7,87 milioane lei pentru modernizarea Şcolii Gimnaziale Nr.1.
De asemenea, pentru Spitalul Municipal Carei am depus trei proiecte. Printr-un proiect de 2 milioane lei, alocaţi de Ministerul Sănătăţii, am achiziţionat un aparat Roentgen digital cu fluoroscopie, un aparat de ventilație, o trusă laparoscopică şi o stație de sterilizare. Am mai depus un alt proiect în cadrul POR, în valoare de 4,6 milioane lei, prin care vom achiziţiona noi aparate medicale performante la spital. Mai avem un proiect prin care vrem să extindem Policlinica cu încă şase cabinete medicale.
Am fost la Bucureşti acum două săptămâni la București şi m-a întâlnit cu ministrul Fondurilor Europene, domnul Ioan Marcel Boloş, care mi-a dat asigurări că în ianuarie- februarie se vor reloca bani pe axele 8, 10 şi 13 din POR, unde avem depuse proiectele pentru bibliotecă, bazinul de înot, încă un proiect pentru locuinţe sociale și unul pentru reabilitarea grădiniţei nr.3. Sunt optimist că vom avea un portofoliu de proiecte europene în valoare de peste 30 de milioane de euro, care se vor finaliza în următorii trei ani.
Încheiem un an în care s-au făcut puţine investiţii, mai puţine decât aş fi vrut, dar, ca niciodată, din punct de vedere financiar suntem în regulă cu plăţile la finalul anului. În fiecare an, din 1990 încoace, am rămas cu facturi de două-trei luni neachitate pentru că nu am avut bani. Acum va fi prima oară când Primăria Carei va închide anul fără datorii. Este o chestie de normalitate, dar niciodată până acum nu am fost într-o astfel de situaţie fericită.
La final, vreau să îmi cer scuze de la careieni dacă eventual am comunicat mai rar despre activitatea administraţiei locale. Însă în loc să comunic tot felul de intenţii şi machete pompoase, prefer ca locuitorii Careiului să vadă cu proprii lor ochi realizările Primăriei.

Primar, ing. Eugen Kovacs