Interviu cu Tabi Zsolt, antrenorul principal al echipei de juniori a Victoriei Carei

tabi zsolt
Antrenorii Tabi Zsolt (dreapta) și Marius Botan

Reporter: – Care este obiectivul echipei de juniori a Victoriei Carei în faza interjudeţeană?
Tabi Zsolt: – Obiectivul pentru jocurile interjudeţene de la Rodna, respectiv Carei, cu adversara noastră, Minerul Rodna, este să ne calificăm după aceste două jocuri în faza zonală, care se va disputa în 14, 15, 16 iunie. Acolo deja nivelul este puţin mai ridicat, unde toţi jucătorii componenţi ai lotului nostru vor căpăta o experienţă mult mai ridicată faţă de ce se întâmplă în campionatul intern judeţean, în care jucăm la Juniori A. Plecarea va fi azi, la ora 9.30. Vom deplasa tot lotul de jucători, adică aproape 30 de copii care au participat la antrenamentele noastre din acest an competiţional. Unii poate n-au jucat mult în aceste meciuri din campionatul judeţean, dar împreună cu domnul director al clubului, Pereş Virgil, am hotărât ca să-i deplasăm pe toţi ca o motivaţie şi ca o răsplată a lor pentru efortul depus în campionatul care a trecut. Prin aceste jocuri de pe locurile doi din cele trei campionate judeţene plus ce-am avut în Final Four au fost jocuri în plus, câte două pentru calificarea în Final Four, semifinalele în Final Four iară două, finale două, înseamnă şase jocuri. Vom avea două jocuri interjudeţene care înseamnă opt jocuri. Dacă ne calificăm pentru faza zonală unde vor fi trei jocuri, înseamnă 11 jocuri în decurs de trei săptămâni. Este un lucru bine venit pentru jucătorii juniori care vor să progreseze în fotbal ori au un ţel în fotbal, pentru că în campionat am avut 13 jocuri în trei luni şi jumătate, iar acum vor putea juca 11 meciuri oficiale în decurs de trei săptămâni, care înseamnă foarte mult pentru ei. Este un marş forţat, dar cum sunt tineri o să îşi revină repede şi îşi vor putea etala toate calităţile dobândite prin antrenamentele săptămânale, câte patru sau cinci la număr, depine de jocul de la sfârşit de săptămână.
Reporter: – Când vor avea loc meciurile cu Minerul Rodna?
Tabi Zsolt: Primul meci îl vom disputa azi, la Rodna, de la ora 17.00. Sâmbătă vom avea returul cu Minerul Rodna, de la ora 13.00, pe cât se pare, pentru că programarea e făcută pentru duminică la ora 17.00, dar adversarii noştri au probleme şi ne-au rugat să fim de acord să jucăm sâmbătă. Sperăm să trecem peste aceste două jocuri cu bine, să reprezentăm judeţul aşa cum am făcut-o în ultimii patru ani, anul acesta fiind a cincea participare a noastră la acest nivel. Trebuie să mulţumesc colegilor mei fără de care precis că nu am fi ajuns aici, fiecare având partea lui de pregătire şi de merit în toate aceste rezultate. Mă refer aici la colegii mei Botan Marius, Nintaş Răzvan, Botos Zsolt, Gindele Gergely, Csenteri Jozsef şi Bagoşi Alexandru, care se ocupă de portari. Bineînţeles, este o muncă de mai mulţi ani cu aceste grupe de copii. Împlinirea noastră este dacă ei ajung cât mai sus în fotbal. Nu toţi vor ajunge, dar cei care sunt hotărâţi pentru acestă meserie şi fac tot posibilul pentru a se pregăti şi sunt dornici de a practica la un nivel mai înalt fotbal vor ajunge.
Reporter: – Câţi juniori evoluează la echipa de seniori a Victoriei Carei?
Tabi Zsolt: – Avem patru juniori care deja au fost în componenţa chiar a primilor 11 de la echipa de seniori şi nu pentru că este obligatorie folosirea acestor juniori, ci pentru că ei merită să joace la echipa de seniori prin calităţile pe care le au şi prin tot ceea ce demonstrează în teren. Trebuie să-i felicit, s-au dăruit foarte mult. În retur, echipa mare, din 13 meciuri a câştigat 13 jocuri, a primit doar două goluri, despre asta v-a vorbit mai mult domnul antrenor principal Marius Botan. Dar este şi o împlinire a tuturor antrenorilor care i-au antrenat pe aceşti copii de mici. Toţi sunt crescuţi la noi, în Carei, începând de la Kinder, unde-i iniţiem, şi, trecând prin Clubul Sportiv Şcolar, ajung la echipa fanion, Victoria Carei, unde avem o susţinere bună din partea Consiliului Local şi a Primăriei Carei, o bază frumoasă, dotată. Sperăm ca în foarte scurt timp să accedem şi în faze superioare, mă refer aici la Liga a treia, pentru că jocul acestor copii, până la urmă, va cere un nivel mai înalt şi în oraşul nostru. Tradiţia poate chiar obligă acest oraş să avem echipă măcar de Liga a treia. Nu spun că anul viitor, dar peste doi ani, cel puţin eu trăiesc cu această speranţă. Pentru că asta e motivaţia copiilor: dacă au o echipă de seniori la un nivel mai ridicat, imediat fotbalul devine şi mai interesant pentr ei.
Reporter: – Sunt avuţi în vedere şi alţi juniori pentru a juca la echipa de seniori a Victoriei Carei?
Tabi Zsolt: – După cum am mai spus, avem patru juniori la echipa de seniori stabil. Din lotul pe care îl va forma domnul antrenor principal Botan deja au jucat şi au participat la antrenamentele echipei de seniori câţiva dintre juniorii noştri. Mă refer la Nyeki Kevin – născut în 2002, Koter Raul – născut în 2002, Vekker Csongor – născut în 2001. Ei vor accede. Zilnic discutăm despre ei în cadrul minişedinţelor tehnice, ca să le zic aşa, cu colegii noştri şi întotdeauna vorbim despre cum se dezvoltă, dacă au regrese sau progrese, unde şi cum putem să îi ajutăm. Sper că asta se dovedeşte în atitudinea jucătorilor când intră pe teren pentru că ei dau totul, vor să performeze, dar nu întotdeauna reuşesc. Însă la nivelul la care jucăm şi având cea mai mică medie de vârstă din tot campionatul, mă refer la echipa de seniori, pentru ei o jumătate de an este enorm în vederea dezvoltării lor individuale şi a căpătării experienţei, iar la echipele competitoare unde media de vârstă este mai înaintată poate fi un regres faţă de noi. Şi asta cred că va fi benefic, vom vedea jocul, dar eu sunt convins de acest lucru.
Reporter: – Cum staţi cu continuitatea juniorilor?
Tabi Zsolt: – În fiecare an, la echipa de juniori apare încă o nouă generaţie de copii. Chiar dacă ajung trei sau patru la echipa mare vin opt în locul lor din urmă, iar acesta este un lucru foarte bun. Deci continuitatea trebuie să fie pregătită întotdeauna din timp. Şi acum sunt aici copii de cinci-şase ani şi pregătim deja viitorul (Copiii se antrenau la baza sportivă Union Sport ieri după-amiază – n.r.). Deocamdată îi legăm la şireturi şi îi ştergem la nas, dar au şi minge, şi echipament. E un lucru benefic că sunt incluşi într-un antrenament orientat, organizat, ale cărui rezultate credem că se vor vedea mai târziu. Nu toţi vor deveni fotbalişti, dar sperăm că cei care totuşi vor deveni să ajungă la niveluri superioare, iar cei care nu vor ajunge fotbalişti să devină premieri şi să-şi ajute foştii coechipieri.
A consemnat Szasz Lorand