În perioada 17 – 23 martie 2019, şase elevi ai Liceului Teoretic, însoțiți de profesoarele Dana Pop și Angela Gabor, au petrecut o săptămână în Portugalia, în cadrul proiectului Erasmus +, ”Les neurosciences au service des apprentissages et de la prévention du décrochage scolaire”, derulat de Liceul Teoretic (al cărui coordonator este profesoara Dana Pop).


Tema orelor de curs și a workshop-urilor a fost studiul mecanismele memorizării și relația dintre memorizare și activitățile de predare-învățare. Această experiență a avut ca scop conștientizarea de către elevi a metodelor prin care se poate dezvolta gândirea logică, atenția, puterea de concentrare, capacitatea de a păstra și reproduce cunoștințe și sensibilizarea la expresivitatea limbajului.
Elevii au fost cazați la famiile elevilor portughezi, participanți ai proiectului. Această oportunitate a permis echipei din România să cunoască îndeaproape cultura portugheză și să facă schimb de impresii, opinii, experiențe. Elevii au fost încântați de ospitalitatea gazdelor și, chiar dacă prestația școlii organizatoare, îndeosebi a coordonatoarei proiectului din partea Portugaliei, a lăsat, pe alocuri, de dorit, schimbul intercultural a fost un succes, atât pentru copii, cât și pentru elevi. Diseminarea experienței acumulate în aceste două contacte de până acum (Franța și Porugalia) se va concretiza, săptămânile următoare, prin întâlniri și discuții ale elevilor participanți cu ceilalți copii ai școlii, în cadrul orelor de dirigenție.
Următoarea întâlnire a participanților proiectului, din Franța, Spania, Italia, Portugalia, România, va avea loc la noi, în luna noiembrie, a declarata coordonatorul proiectului derulat de Liceul Teoretic, profesoara Dana Pop.