În cursul acestei săptămâni, un restaurant din municipiul Carei a fost amendat cu suma de 1.200 de lei pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare.

restaurant
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 93 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare animale, unități de procesare carne și lapte, depozite alimentare, unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare carne, unități procesare lapte.
În cadrul acțiunilor tematice, au fost urmărite următoarele aspecte, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman și existența echipamentelor de protecție.
Și în această săptămână continua acțiunile de verificare efectuate de inspectori de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. în hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, restaurante, unități catering, baruri, plăcintării și chioșcuri alimentare din incinta unităților de învățământ din județ. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, desfășoară controale tematice specifice, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, dar și a prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.
Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 5 sancțiuni contravenționale din care, 3 amenzi contravenționale în valoare totală de – 12.400 lei. – 10.000 lei – 1 restaurant – Satu – Mare – pentru comercializarea produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și fără respectarea condițiilor de igienă prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare, – 1.200 lei – 1 restaurant – Carei – pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, 1.200 lei – 1 catering – Satu – Mare – pentru depozitarea ouălor în condiții de temperatură necorespunzătoare și nemarcate corect și 2 avertismente – 2 – producători particulari din piețele agroalimentare, din localitățile : – 1 Nisipeni – 1 Satu – Mare – pentru comercializare directă către consumatorul final, a legumelor și fructelor fără respectarea condițiilor de igienă.
Având în vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE, se mai arată în comunicatul de presă al DSVSA Satu Mare.