Marți, 15 ianuarie 2019, între orele 09.30 – 13.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a „Maratonului poeziei românești”, informează Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

dsc_4501-1
Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi”, care a prezentat importanța cunoașterii propriei culturi naționale și a mulțumit celor prezenți pentru curajul și bunăvoința de a participa la „maraton”.
Au participat peste două sute de elevi de la: Școala Gimnazială Nr.1 din Carei, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, Liceul Teoretic Carei, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Carei, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Liceul Romano-Catolic „Josephus Calasantius”, Școala Gimnazială Pișcolt, alături de dascălii coordonatori, părinți sau iubitori ai poeziei.
Pe lângă poeziile pregătite și recitate sau citite de elevi, timp de aproape patru ore, s-au putut alege și cărți la fața locului, ale unor autori mai puțin cunoscuți, cărți puse la dispoziție de organizatori și de Biblioteca Municipală Carei.
Maratonul poeziei românești a fost organizat de Centrul de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi” și avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie mai mult sau mai puțini cunoscuți, în rândul tinerilor și a conștientiza importanța cunoașterii propriilor valori culturale, mai ales într-o zi cu o asemenea încărcătură simbolică, acum la 169 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu și totodată aniversarea Zilei Culturii Naționale.
Dincolo de faptul că participanții au recitat și au intrat în contact cu diverși creatori de poezie, diverse genuri de abordare s-a creat posibilitatea de a comunica sincer emoții, gânduri și sentimente, dincolo de emoțiile și presiunea care apar în cazul unui concurs de recitare.
Cei prezenți au recitat degajați, lipsiți de emoții într-o atmosferă completată de muzica instrumentală care a dat un aer relaxant întregului ambient. La final nu a existat un câștigător precum în cazul unui concurs, au existat doar câștigători, fiindcă fiecare din cei care au participat și-au îmbogățit cunoștințele despre literatura română și despre propria cultură.
În acest an, „maratonul de poezie” a avut parte și de câteva premiere: în cadrul evenimentului au fost și elevi care au recitat poezii proprii, unele dintrea acestea scrise special pentru Ziua lui Mihai Eminescu. Este vorba de elevii: Susan Alexandra, de la Liceul Teoretic Carei (Gimnaziu), Sergiu Potroviță, Ciobâncan Paul și Prisăcaru Luca, de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei.
La finalul întâlnirii cu elevii din partea fiecărei instituții de învățământ, Adrian Ștefănuți a citit câte unul sau două catrene realizate de acesta, la fața locului, pe baza câtorva cuvinte primite din partea elevilor participanți.
De asemenea, cei care au recitat poezii, au putut face o dedicațe, astfel încât fiecare poezie recitată să fie nu doar citită recitată, ci să aibă o persoană căreia îi este adresată. A fost prima ediție a maratonului la care au participat și elevi de la instituții de învățământ din afara Careiului.