Marți, 15 ianuarie 2019, dată ce coincide cu aniversarea a 169 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu, la Carei au avut loc o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naționale, informează Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

dsc_4690-1
Începând cu ora 9.00, în Sala „Deák Endre” a Centrului Cultural Carei a avut loc o șezătoare românească, ce a cuprins un program artistic pregătit de elevii Liceului Teoretic Carei – gimnaziu, coordonator prof. Mihaela Bota, Coordonator muzical prof. Lőrincz Szilveszter.
Adrian Ștefănuți a deschis evenimentul și a recitat o poezie în memoria lui Mihai Eminescu. Matei Vandici, elev la Școala Gimnazială Nr. 1 Carei, Iluțan Ligia, Luana Luca și Molnar Sofia Alexandra, eleve la Liceul Teoretic Carei, au recitat de asemenea poezii pregătite special pentru acest eveniment.
Momentul muzical a fost pregătit de solistele formației Castelanii: Mălina Latiș și Teodora Nuna, coordonate de prof. Szűcs József și de grupa de „Fluierași”, de la Liceului Teoretic Carei, pregătită de doamna învățătoare Emilia Micovschi.
Între orele 9.30 și 13.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a Maratonului poeziei românești.
Puțin după ora 13.00, la bustul lui Mihai Eminescu. a avut loc un scurt moment comemorativ, dedicat poetului național. Adrian Ștefănuți a deschis evenimentul, preoți din cadrul Protopopiatului Ortodox Carei au oficiat o slujbă de pomenire, doamna Bibliotecar Nicoleta Latiș a evocat peronalitatea lui Mihai Eminescu și au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea instutuțiilor de cultură careiene, a Liceului Teoretic Carei, Liceului Tehnologic „Iuliu Maniu”, Liceului Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Asociației de pensionari „Castelanii Seniori 2015”, Asociației „Unirea 2009” și Asociațiunii „ASTRA”, Despărțământul „Aurel Coza”, Carei. La finalul manifestării a avut loc un scurt moment artistic care a constat în recitări de poezii din creația eminesciană și interpretarea a două cântece din partea Asociațiunii „ASTRA”, Despărțământul „Aurel Coza”, Carei și a celor prezenți.
Între orele 13.30 și 15.00 au fost depuse „Coronițele culturii” de către reprezentanții Direcției de Cultură a Municipiului Carei, Centrului Cultural al Municipiului Carei, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și Bibliotecii Municipale Carei. Aceștia au adus un omagiu oamenilor de cultură care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii naționale. Au fost depuse coroane de flori la plăcile comemorative, busturile și mormintele acestora: Mihai Eminescu, Simion Bărnuțiu, Corneliu Balla, Pall Francisc, Stefan Ruha, Fényi István, Deák Endre, Péter Karácsonyi, Vénig Vasile Lászlo, Vasile Lucaciu, Ioan Buteanu, Otilia Marchiș, George Marchiș, Titus Doboș.
Tot cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în Castelul Károlyi au putut fi admirate trei expoziții:
– Expoziția de carte intitulată „Mari poeți români”, realizată de Biblioteca Municipală Carei
– Expoziția de imagini „Gânditori iluștri ai României”, realizată de Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” – expoziția cuprinde imagini cu portrete ale unor filosofi reprezentativi, care au marcat evoluția culturii românești, dintre care amintim câțiva: Constantin Noica, Mircea Eliade, Emil Cioran, Petre Țuțea, Lucian Blaga, Nae Ionescu, Ion Petrovici sau Vasile Conta. Alături de portetul fiecărui filosof se regăsesc date biografice și un citat reprezentativ din opera acestuia.
– Expoziția de fotografii „Eminescu: viață și geniu” realizată de Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” – expoziția cuprinde imagini din viața lui Eminescu și fotografii după manuscrise din creația acestuia.
Cele două expoziții de fotografie se găsesc în holul de la intrarea principală a Castelului Károlyi din municipiul Carei și se pot vizita până la data de 15 februarie 2019.