În dezvăluirile Rise Project pe tema conţinutului valizei cu documente Tel Drum aruncată în curtea unui localnic din Teleroman se arată că gruparea Dragnea ar fi obţinut un contract de peste 15 milioane de lei de la Apaserv Satu Mare SA, prin intermediul firmei Interfrigo Logistics din Pitești. În realitate, cartelul Tel Drum a câştigat de trei contracte de la Apaserv Satu Mare, valoarea totală a acestora fiind de aproape 57 milioane lei, adică circa 12,6 milioane de euro. Celelalte două contracte au fost obţinute prin intermediul firmei 3T Construct SRL Piatra Neamţ, în acţionariatul căreia apare şi un careian, pe numele său Pop Gheorghe Viorel.

Interfrigo şi 3T Construct, băgate la înaintare în Satu Mare
Rise Project pomeneşte doar despre firma Interfrigo Logistics din Pitești care, în asociere cu SC Edas Exim SRL, a obţinut de la Apserv Satu Mare SA contractul pentru “Reabilitarea și extinderea stației de epurare a apelor uzate din orașul Negrești Oaș și construirea unei stații de epurare în orașul Livada”, în valoare de 15.201.593,47 lei fără TVA.
Însă cartelul Tel Drum, cum este denumit de către presa centrală, a mai obţinut două contracte de la Apaserv Satu Mare, printr-o altă firmă intermediară, respectiv 3T Construct SRL Piatra Neamţ. În 2010, 80% din părţile sociale ale firmei nemţene au fost cumpărate de către directorul general al Tel Drum SA Alexandria, Petre Pitiş. În În 2014, directorul general Petre Pitiş şi-a cesionat părţile sociale directorului comercial al Tel Drum, Nicoleta Pene, personajul principal al ultimelor dezvăluiri Rise Project. În asociere cu Stulz Planaqua GmbH, firma deţinută de cartelul Tel Drum în Piatra Neamţ a câştigat două contracte în valoare totală de 41,7 milioane lei. La care se aduagă cel de 15,2 milioane lei, prin intermediul firmei Interfrigo Logistics Piteşti.
Este vorba de contractul pentru “Extinderea cu treaptă terţiară a staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare”, în valoare de 22.605.838,24 lei fără TVA, respectiv de contractul pentru “Lucrări de construcții stații de epurare a apelor uzate în orașele Tășnad și Ardud”, în valoare de 19.111.315,72 lei fără TVA.
Contracte nefinalizate, 3T Construct în faliment
Potrivit unui raport de progres al proiectelor finanţate din fonduri UE la data de 17 ianuarie 2018, publicat de Apaserv Satu Mare SA, în cazul contractului pentru “Extinderea cu treaptă terţiară a staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare”, lucrările nu au putut fi finalizate întrucât liderul asocierii, 3T Construct SRL, este în faliment, iar asociatul, adică Stulz Planaqua GmbH, în insolvenţă. Potrivit Apaserv, lucrările au fost realizate în proporţie de 99,47%, stadiul financiar al contractului (sumele achitate asocierii) fiind de 93,7% din valoarea totală de 22.605.838,24 lei fără TVA.
Apaserv a acţionat în instanţă cele două firme din cadrul asocierii (3T Construct SRL şi Stulz Planaqua GmbH), solicitând penalităţi de 20,5 milioane lei, din care 500.000 lei schimbarea personaului cheie, 2,6 milioane lei pentru întârzierile foarte mari şi 17,78 milioane lei pentru nerealizarea garanțiilor de performanţă.
Cel de-al doilea contract, privind “Lucrări de construcții stații de epurare a apelor uzate în orașele Tășnad și Ardud”, în valoare de 19.111.315,72 lei fără TVA, a fost reziliat de Apaserv în 17 ianuarie 2017. Potrivit Apaserv, lucrările au fost realizate în proporţie de 69,78%, stadiul financiar al contractului (sumele achitate asocierii) fiind de 66,99% din valoarea totală de 19.111.315,72 lei fără TVA. Apaserv a acţionat în instanţă firma 3T Construct SRL, solicitând 22,8 milioane lei. Pe rolul instanţelor se află mai multe procese legate de această cauză.
Apaserv Satu Mare fluieră a pagubă
În concluzie, Apaserv Satu Mare SA fluieră a pagubă şi în aceste două cazuri. Şansele de a recupera penalităţile solicitate de la firma 3T Construct SRL Piatra Neamţ, intrată în faliment, sunt minime, dacă nu chiar nule.
SITUAŢIA CONTRACTELOR APASERV SATU MARE CU ASOCIEREA 3T CONSTRUCT SRL- STULZ PLANAQUA GMBH
ISTORIA FIRMEI 3T CONSTRUCT SRL PIATRA NEAMŢ
3T Construct SRL, cumpărată de cartelul Tel Drum în 2010
Firma 3T Construct SRL, înfiinţată în 2007, a fost cumpărată în 2010 de către directorul general al Tel Drum SA Alexandria, Petre Pitiş, scrie publicaţia Liber în Teleorman.
“3T Construct SRL este o firmă înfiinţată în vara lui 2007, într-un sat din județul Neamț, de către unii anume Cosmin Tobolcea, Felix Tămășanu şi Fabian Tămășanu, având ca obiect principal de activitate “construcţii de clădiri şi lucrări de geniu”. Doar lucrările pe hârtie erau de geniu, căci activitatea a lipsit cu desăvârșire până în 2010. În anul de grație, ea a fost cumpărată de către TEL DRUM SA Alexandria, în acte, structura avându-l ca asociat majoritar pe celebrul în lumea construcțiilor și mare afacerist cu statul – Petre Pitiș”, se arată în articolul “După ce Pitiș i-a dat-o cadou, Nicoleta Pene a lăsat să moară firma 3T Construct SRL, zisă și <<TelDrum de Neamț>>”, publicat de Liber în Teleorman.
Superiză: Un careian, acţionar cu 10% în 3T Construct
Alături de directorul general al Tel Drum, Petre Pitiş, care deţinea 80% din părţile sociale ale 3T Construct SRL, între asociaţii firmei din Piatra Neam apare şi un careian. Este vorba de un anume Pop Gheorghe Viorel, care deţine 10% din respectiva firmă. În 2014, directorul general Petre Pitiş şi-a cesionat părţiel sociale directorului comercial al Tel Drum, Nicoleta Pene. Nimeni altcineva decât eroina principală a ultimelor dezvăluiri Rise Project, căreia i-ar aparţine documentele din valiza găsită în Teleorman.
“Timpul a trecut, iar lui Pitiș nu i-a fost ușor să gestioneze două afaceri de anvergura Teldrum, așa că a făcut o achiziţie nouă pentru compania de asfaltări de la Neamț, în persoana unei prezențe feminine agreate de patronat, pe numele său Nicoleta Pene. Din postura de director comercial al firmei Teldrum, aceasta s-a lăsat vrăjită și a devenit acționar majoritar al societății din Neamț, după ce Petre Pitiș i-a cedat acțiunile sale. În 2014, mai exact, printr-o adunare generală extraordinară a asociaților S.C. 3T Construct S.R.L., asociații: Petre Pitiș, născut în municipiul Baia Mare, județul Maramureș, domiciliat în Turnu Măgurele, județul Teleorman, deținător a 80% din capitalul social, Pop Gheorghe Viorel, născut în municipiul Carei, județul Satu Mare, domiciliat în satul Căciulești, comuna Girov, județul Neamț, având 10% din capitalul social, Pop Ana, născută și domiciliată în satul Căciulești, comuna Girov, județul Neamț, asociat și administrator, cu 10% din capitalul social, s-au întrunit în prezența invitatei Pene Nicoleta și au hotărât că asociatul Pitiș Petre cesionează părțile sociale pe care le deține în societate noii cooptate ca asociat. Astfel, madam Nicoleta va deține un număr de 80 părți sociale, reprezentând 80% din capitalul social al societății”, scrie Liber de Teleroman.
3T Construct SRL, în insolvenţă
În luna aprilie a anului trecut, firma 3T Construct SRL a intrat în insolvenţă. Însă nu înainte de directorul comercial Nicoleta Pene să se retragă din societate. Acesta şi-a cesionat părţile sociale careianului Pop Gheorghe Viorel şi soţiei sale, Pop Ana.
“În aprilie 2017, mai exact, asociații care dețineau împreună 100% din părțile sociale ale 3T CONSTRUCT S.R.L., – Pene Nicoleta, Pop Gheorghe-Viorel și Pop Ana – în prezența administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare SPRL, au hotărât retragerea din societate a asociatului Pene Nicoleta prin cesionarea părților sociale deținute către asociatul Pop Ana, care a rămas în firmă alături de Pop Gheorghe-Viorel și de… insolvență”, se arată în publicaţia Liber de Teleroman.
