Artistul fotograf Ilie Tudorel a adus „Semnele ceriului” la Carei

Vineri, 5 octombrie 2018, începând cu ora 12.00, în sala de expoziții de la parterul Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziţiei itinerante comune: „SEMNELE CERIULUI”- autor: Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş, respectiv „CONSTELAŢII ROMÂNEŞTI TRADIŢIONALE”- Expune: Complexul Astronomic (PLANETARIUL), Baia Mare, judeţul Maramureş.

Evenimentul a fost deschis de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, după care artistul Ilie Tudorel a prezentat simbolurile astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România, pe care le-a surprins în fotografii.
Această expoziţie itinerantă comună este închinată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material şi imaterial.
Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizaţiei noastre rurale.
Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.Toate aceste simboluri dau frumuseţe şi un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apar.
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Intenţia noastră a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii nostri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării am consemnat 39 de constelaţii românești, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.
Varianta mobilă a expoziţiei destinată itinerării a aparut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalti vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile: https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau http://www.crt-ro.com.
La eveniment a participat și un grup de elevi de la Liceul Teoretic din Carei, însoțiți de domnul profesor Adrian Țineghe.
Expoziţia, dedicată CENTENARULUI Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018 a fost realizată cu sprijinul Direcției de Cultură și Sport a Municipiului Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 – 19 octombrie 2018.