Printr-un artificiu din regimul comunist, parcul dendrologic din Carei figurează în evidenţele Ministerului Culturii drept monument istoric, deşi ar fi mai logic să aibă statutul de arie naturală protejată. Pe baza acestei încadrări discutabile, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare a ajuns să taie şi să spânzure în problemele legate de tăierile şi plantările din parc. În timp ce Direcţia de Cultură se joacă de-a botanica în Carei, clădiri istorice emblematice din judeţul nostru, precum hotelul Dacia, au ajuns adevărate ruine.

opinie

Instigată de persoane din Carei care au ridicat la rang de artă denunţurile, plângerile şi sesizările, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare a devenit specialistă în botanică, depăşind chiar Garda de Mediu în acest domeniu. În loc să se ocupe de castelul Karolyi, care într-adevăr este un monument istoric, această direcţie culturală se ocupă de parcul dendrologic, declarat la rândul său monument istoric.
Declararea parcului dendrologic drept monumet istoric constituie rezultatul unui demers aparţinând unor specialişti în încercarea de a stopa fosta conducere comunistă a Careiului să-l distrugă. Ştabii comunişti din Carei au intenţionat să radă parcul pentru a construi pe teritoriul acestuia un spital. În urma intervenţiilor specialiştilor, parcul a fost declarat monument istoric, scăpând astfel de distrugere. Deşi anii au trecut, nimeni nu a mai schimbat această încadrare lipsită de logică. Însă efectul negativ a apărut în acest an, când reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare au devenit brusc experţi în botanică, dispunând o serie de măsuri haotice şi lipsite de logică în urma tăierilor de copaci uscaţi, deveniţi pericol public pentru trecători.
Deşi Garda de Mediu n-a găsit nereguli la tăierile care s-au efectuat în parc, constatând că s-au tăiat copaci bătrâni şi uscaţi, mulţi dintre ei aparţinând unor specii comune care nu prea au ce căuta într-un parc dendrologic, Direcţia de Cultură a avut o altă părere. În primul rând, a amendat Primăria Carei cu 4.000 de lei pentru că nu a solicitat avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru tăierea arborilor, deşi avea aviz de la Garda de Mediu. Apoi a dispus ca sancţiune complementară replantarea unui număr de 34 de arbori exact din speciile care s-au tăiat. Încercările de a le explica celor de la Direcţia de Cultură că unii dintre arborii tăiaţi aparţin unor specii comune care cresc în păduri şi nu au ce căuta într-un parc dendrologic, unde se plantează doar specii rare şi valoroase, au fost sortite eşecului. După cum era de aşteptat, solicitarea de aprobare a înlocuirii exemplarelor din speciilor comune cu altele din specii rare a fost respinsă. Pentru ca absurditatea să fie completă, cei de la Direcţia pentru Cultură au mai dispus ca puieţii să fie plantaţi exact în locurile în care au fost tăiaţi arborii uscaţi. Degeaba li s-a explicat că şansele ca unii puieţi să se prindă şi să se dezolte sunt egale cu zero întrucât nu primesc lumină din cauza coronamentului copacilor din jur. Cei de la Direcţia pentru Cultură au rămas fermi pe poziţie: aceştia trebuie plantaţi în locurile indicate. Nici nu mai contat că e vorba de nişte bani publici aruncaţi pur şi simplu în vânt.
Pentru ca tacâmul să fie complet, cei de la Direcţia pentru Cultură au decretat că Primăria Carei trebuie să obţină aviz pentru orice lucrare de intervenţie în parcul dendrologic. Cu alte cuvinte, trebuie aprobare de la Cultură nu numai pentru tăierea copacilor uscaţi sau a crengilor periculoase, ci şi pentru tunsul ierbii sau smulgerea buruienilor care apar în parc. Să nici nu mai vorbim de plantarea suplimentară a unor arbori sau arbuşti din specii valoroase, ba chiar şi a unor simple flori.
Revoltător este faptul că, în timp ce angajaţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare se joacă de botaniştii cu parcul dendrologic din Carei, clasificat în regimul comunist ca monument istoric, adevăratele monumente istorice din judeţul nostru se distrug încet, dar sigur. Cel mai sugestiv exemplu este cel al hotelului Dacia din municipiul Satu Mare, care a ajuns o ruină, sub privirile nepăsătoare al celor de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Probabil că aşteaptă ca problema să fie rezolvată de cei de la Garda de Mediu. Căci aşa este în România, unde fiecare se ocupă cu ce îl taie capul, dar nu în domeniul său de activitate.
Szasz Lorand