Pentru a-şi fideliza candidaţii, propagandiştii şi lipitorii de afişe, liderii politici le rezolvau ocuparea unor funcţii bugetare bine plătite după victoriile electorale. Însă în unele cazuri, politicienii au recurs la abuzuri pentru a le face loc acestora, destituindu-i ilegal pe ocupanţii prin concurs ai respectivelor funcţii. Însă atunci când cei destituiţi abuziv au câştigat despăgubiri în instanţă, nota de plată a fost achitată întotdeauna de către contribuabilii sătmăreni, nu de către autorii şi beneficiarii ilegalităţilor.

opinie

Cel mai recent caz de acest gen a avut loc la Muzeul Judeţean Satu Mare, unde fostul director Liviu Marta a câştigat repunerea pe funcţia de manager al Muzeului şi plata drepturilor salariale aferente pe perioada de la destiture până la repunere. Valoarea despăguburilor achitate de Consiliul Judeţean este de circa 15.000 de euro. Aceasta este nota de plată achitată de sătmăreni pentru abuzul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. Deşi erau colegi de partid, Marta a avut ghinionul să cadă în dizgraţia lui Ştef. Drept urmare, a fost destuit în urma unei proceduri de evaluare declarată ilegală de către instanţa de judecată. În locul său a fost numit director al Muzeului Judeţean un alt personaj apropiat de Adrian Ştef, pe numele său Felician Pop. Din păcate, despăgubirile pentru abuzurile comise împotriva lui Liviu Marta au fost achitate din banii contribuabililor sătmăreni şi nu din buzunarele lui Adrian Ştef şi ale lui Felician Pop.
Un alt episod de acest gen a avut loc prin 2013, după preluarea puterii de către USL, avându-i ca protagonişti pe doi careieni. După ce a candidat fără succes la Primăria Carei, fostul liberal Adrian Bucureştean a dorit să ocupe şi el o slujbă făinuţă la stat, ochind postul de director al ANIF Satu Mare. Numai că postul era ocupat prin concurs de un alt careian, Zoltan Pop, spre ghinionul său membru al PDL. Democrat-liberalul a fost destutit imediat, iar funcţia i-a revenit lui Bucureştean. Numai că Pop a dat în judecată instituţia şi a obţinut o sentinţă favorabilă după vreo doi ani de procese. Pe lângă reinstalare, sentinţa prevedea şi plata drepturilor salariale aferente pe perioada de la destiture până la repunere. Un mizilic de peste 15.000 de euro, care a fost plătit tot din banii contribuabililor. N-au scos un leu din buzunar nici cei care au pus la cale destituirea ilegală şi nici cel care a beneficiat de pe urma sa.
În concluzie, politicul a făcut tot posibilul pentru a-şi răsplăti candidaţii, propagandiştii şi lipitorii de afişe cu posturi bugetare bine plătite. A recurs şi la abuzuri împotriva unor persoane care îşi ocupaseră posturile prin concurs. Iar când a venit vorba de despăgubiri, politicul a tăcut bărbăteşte, aşteptând ca oalele sparte să fie plătite de contribuabili. Ar fi fost interesant dacă instituţiile din bugetul cărora s-au achitat despăguburile s-ar fi îndreptat împotriva autorilor abuzurilor şi ai beneficiarilor acestora în vederea recuperării prejudiciilor. Numai în cele două cazuri enumerate anterior este vorba de peste 30.000 de euro, dar cine ştie câte astfel de cazuri mai există. Ar fi ideal ca astfel de abuzuri să nu se mai repete, însă este puţin probabil atâta timp cât unii dintre candidaţii partidelor, alături de propagandiştii şi lipitorii de afişe, activează doar din interes şi nu din convingere.
Szasz Lorand