Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră decizională, propunerea UDMR de a reduce cota TVA pentru serviciile de canalizare. Inițiativa are ca scop să ușureze, prin reducerea cheltuielilor generale, traiul de zi cu zi al familiilor și să îmbunătățească standardele de viață.

turos lorand

„Introducerea măsurii a fost prevăzută în programul electoral al UDMR, împreună cu alte obiective ale politicii fiscal destinate sprijinirii familiilor. Prioritatea Uniunii este de a consolida politica axată pe susținerea familiilor din punct de vedere economic, al politicii fiscal și al serviciilor publice, deoarece sunt necesare condiții de trai mai bune pentru încurajarea perpetuării comunității” – a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, după ce inițiativa UDMR privind reducerea cheltuielilor de întreținere a fost adoptată în ședința de plen.
Potrivit propunerii UDMR, începând cu 1 ianuarie 2019, TVA-ul pe serviciile de canalizare vor scădea de la 19 la 9 la sută. Potrivit legislației în vigoare, care, de asemenea, prevede măsuri inițiate de UDMR, cota de TVA pentru serviciile de apă potabilă a fost redusă, în urmă cu 2 ani, la 9 procente. Cu toate acestea, tarifele la serviciile de canalizare au rămas neschimbate, având nivelul TVA-ului de 19%. Această inechitate este remediată de propunerea UDMR, conform căreia TVA-ul va fi de 9 procente atât pentru apa potabilă, cât și pentru cea reziduală.
În legătură cu acest subiect, senatorul UDMR de Satu Mare, Turos Lóránd a declarat: „Este inacceptabil faptul că, în medie, un procent de 40% din veniturile gospodăriilor din țară este cheltuit pe plata utilităților, chirie și ratele bancare (conform datelor Eurostat). După părerea mea acest lucru este incorect și de aceea situație actuală trebuie remediată, cu toate instrumentele legislative disponibile. Prin aceasta și prin măsuri similare, vrem să îmbunătățim nivelul de trai al oamenilor”.
Decizia finală în cazul acestui proiect de lege va fi luată de Camera Deputaților.