Finalizarea variantei de ocolire a municipiului Carei este unul dintre obiectivele pentru anul 2018 ale Guvernului României, enumerate de premierul Viorica Dăncilă în discursul său de la Congresul PSD, care s-a desfăşurat astăzi, la Sala Palatului, din Bucureşti.

centura carei dancila

Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu în vara anului 2012. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). Iniţial, termenul de finalizare prevăzut era 15 martie 2014. Termenul a fost decalat de mai multe ori, reprezentanţii firmei Magenta declarând în ianuarie 2016 că lucrările vor fi finalizate în vara acelui an. În august 2016, aceeaşi firmă a anunţat că nu mai vrea să finalizeze lucrările. Pentru a nu bloca investiţia, CNADR a decis că va continua lucrările în regie proprie.
Pentru ca treburile să se complice şi mai mult, ulterior, CNADR a fost reorganizată în două companii distincte: Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR), care se va ocupa de investiţii, respectiv Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care va asigura întreţinerea infrastructurii finalizate. Finalizarea variantei de ocolire intră în atribuţiile CNAIR.
Lucrările de finalizare a centurii au fost scoase la licitaţie la sfârşitul anului trecut de către CNAIR, valoarea estimată a acestora fiind de 14,805 milioane lei, fără TVA. Licitaţia pentru „Finalizarea lucrărilor rămase de executat şi execuţie remedieri lucrări existente la obiectivul Varianta de Ocolire Carei” a fost lansată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în data de 27 decembrie 2017. Termenul de depunere a ofertelor a expirat în data de 29 ianuarie 2017. Valoarea estimată a lucrărilor este de 14,805 milioane lei, fără TVA. Termenul de execuţie este de trei luni, iar executantul trebuie să ofere o garanţie de trei ani. Lucrările licitate constă în: lucrări de terasament, montarea de parapete rutiere, asamblarea şi instalarea de structuri prefabricate, lucrări de marcaj rutier, respectiv lucrări de pavare şi asfaltare.