Primăria municipiului Carei s-a conformat deciziei Tribunalului Bucureşti privind modul de amplasare a plăcii comemorative “Kolcsey Ferenc” pe clădirea Colegiului Tehnic Iuliu Maniu şi a plăcii comemorative “Petofi Sandor” pe clădirea Şcolii Gimnaziale nr.1.

În cursul anului 2015, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) acţionat în instanţă Primăria Carei, solicitând înlocuirea plăcilor comemorative “ Kolcsey Ferenc”, amplasată pe clădirea Colegiului Tehnic Iuliu Maniu, şi “Petofi Sandor”, amplasată pe clădirea Şcolii Gimnaziale nr. 1, ambele situate în Municipiul Carei, pe motiv că au fost scrise doar în limba maghiară.
În cursul anului trecut, Primăria Carei a amplasat pe cele două imobile şi plăci comemorative în limba română. A apărut o altă hibă, întrucât plăcile comemorative în limba română au fost postate sub cele în limba maghiară.
Imediat după ce Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat în procesul intentat de către Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tănasă, Primăria Carei a schimbat ordinea plăcilor comemorative pe ambele unităţi de învăţământ. Primarul Eugen Kovacs nu a mai aşteptat comunicarea sentinţei şi, cel mai probabil, nici nu va ataca sentinţa Tribunalului Bucureşti. În prezent, plăcile comemorative în limba română sunt amplasate deasupra celora în limba maghiară, respectându-se caracterul de limbă oficială de stat a limbii române, în sensul că limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii naţionale.