În cadrul ședinței extraordinare de azi, 16 februarie 2018, consilierii locali au aprobat documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici ai proiectului ”Eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public din municipiul Carei”. Proiectul, în valoare de peste 4 milioane euro, va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional.

Potrivit documentației aprobate, rețeaua de iluminat public se va înlocui în totalitate acolo unde nu este rețea comună cu cea de furnizare energie, se vor înlocui numai corpurile de iluminat pe rețeaua existentă în comun cu cea de distribuție pe aproximativ 70 % din străzi, pe străzile pe care nu există iluminat sau acesta este foarte precar se vor realiza invesții de extindere a sistemului de iluminat prin montarea de stâlpi și aparate noi, toate aparatele care vor fi montate în cadrul proiectului vor fi echipate cu sisteme de control și comunicație de la distanță, iar pe toate arterele principale se va realiza un iluminat special, modern, destinat trecerilor de pietoni, iluminat care va utiliza un sistem inovativ de senzori și panouri fotovoltaice. Consumul de energie electrică va scădea cu cel puțin 42% după implementarea acestor măsuri. Valoarea totală a investiției este de 19,039 milioane lei, adică peste 4 milioane euro.
Pentru obținerea finanțării mai trebuiesc realizate o serie de demersuri, a anunțat primarul Eugen Kovacs. Primăria Carei trebuie să preia infrastructura sistemului de distribuţie a energiei electrice din municipiu, lucru aprobat de consilieri tot în ședința de azi, iar în decurs de trei luni trebuie înființat un serviciu de iluminat public. ”Prin acest proiect urmărim să reducem consumul de energie electrică, să iluminăm mai bine Careiul, extinzând rețeaua de iluminat public cu circa 7 km”, a sintetizat primarul Kovacs.
Tot în ședința de azi a fost aprobată reactualizarea indicatorilor tehnico-economici şi a Devizului General al proiectului: „Amenajare parc de agrement SOMOS în municipiul Carei”. Valoarea totală a proiectului aflat în faza de precontractare este de 10,032 milioane lei, adică 2,264 milioane euro. Proiectul vizează reamanejarea zonei degradate Șomoș, prin amenajarea unei noi zone verzi, concepute ca o pădure ce înconjoară o poiană generoasă – loc de agrement, recreere și relaxare, de întreținere fizică și mentală, de organizare de activități artistice ori workshop-uri în are liber.