Dosarul în care fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, fostul senator Valer Marian şi omul de afaceri Mirel Vlas, patronul firmei Tehnic Asist SRL Botoşani, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie va fi judecat de Tribunalul Satu Mare, au decis magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Declinarea de competenţă este justificată de faptul că Valer Marian şi-a pierdut calitatea de senator al României. De asemenea, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a decis că toate interceptările din dosar au fost realizate în condiţii perfect legale.

sentinta
În data de 2 februarie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să îşi decline competenţa în dosarul de corupţie în care sunt inculpaţi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, fostul senator Valer Marian şi patronul firmei Tehnic Asist Botoşani, Mirel Vlas, în favoarea Tribunalului Satu Mare. „În baza art. 47 alin. (2) C.pr.pen. admite excepţia de necompetenţă materială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Trimite dosarul privind pe inculpaţii Vlas Mirel, Marian Valer şi Govor Mircea Vasile, la Tribunalul Satu Mare, spre competentă soluţionare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului Onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Vlas Mirel, Marian Valer şi Govor Mircea Vasile, în sumă de câte 90 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în soluţia postată pe site-ul ÎCCJ.
De asemenea, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a decis că toate interceptările din dosar sunt perfect legale. „Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din 11.10.2016 şi a încheierii nr.1002 din 9.11.2016, pronunţate de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 1761/1/2016/a1, privind pe inculpaţii Vlas Mirel, Marian Valer şi Govor Mircea Vasile. Desfiinţează, în parte, încheierea din 11.10.2016, pronunţată de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr.1761/1/2016/a1, numai în ceea ce priveşte excluderea din materialul probator a interceptărilor şi înregistrărilor comunicaţiilor efectuate în baza mandatelor nr. 47/UP din 07.03.2014 (dosar nr.1223/111/2014), nr.5 din 09.01.2014 (dosar nr. 87/111/2014), nr. 206 din 13.12.2013 (dosar nr.9100/111/2013) emise de Tribunalul Bihor şi nr. 1256/A1 din 18.11.2013 (dosar nr.1256/A1/2013) emis de Tribunalul Bucureşti. Rejudecând: Respinge ca nefondate cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii Vlas Mirel, Marian Valer şi Govor Mircea Vasile privind constatarea nelegalităţii şi excluderea interceptărilor şi înregistrărilor comunicaţiilor efectuate în temeiul art.911 ţi urm. C. pr. pen. din 1968 şi în temeiul art.138 alin.1 lit.a şi urm. C. pr. pen. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii din 11.10.2017. Cheltuielile judiciare determinate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchet rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit avocatului din oficiu desemnat pentru apărarea contestatorilor inculpaţi, în sumă de câte 40 lei, rămâne în sarcina statului şi se plăteţte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. OPINIE SEPARATĂ În sensul respingerii ca nefondată a contestaţiei formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. În temeiul art. 348 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 207 alin. 7 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Govor Mircea Vasile. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 35 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată în soluţia pronunţată în data de 1 februarie 2017 în dosarul nr. 276/1/2017.
În aprilie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar a inculpatului GOVOR MIRCEA VASILE, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și președinte al organizației județene a unui partid politic (la data faptelor), cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de șantaj în formă agravată, și în stare de libertate a inculpaților: VALER MARIAN, președinte al organizației județene Satu-Mare a unui partid politic, la data faptelor, fost senator în Parlamentul României și VLAS MIREL, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de complicitate la șantaj în formă agravată.
De asemenea, a fost disjunsă o cauză şi s-a format un nou dosar penal în care fostul senator Valer Marian este cercetat pentru posibile fapte de şantaj privind presiunile asupra fostului inspector şef al IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, pentru a-l determina să demisioneze din funcţie şi pentru a-l promova în locul său pe fostul comandant al Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, respectiv presiunile pe care fostul senator sătmărean le-a făcut asupra unui judecător al Tribunalului Satu Mare şi al unui practician în insolvenţă pentru a-şi avantaja fostul asociat şi patron Sorin Cristea.
P.S. Sper că acest material nu va apărea în câteva minute pe toate portalurile sătmărene de ştiri. Nu de alta, dar colegii mei au avut la dispoziţie zece zile să observe aceste informaţii, fără a fi obligaţi la copy-paste.