Un dosar în care un fost şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şi un judecător al Tribunalului Bihor, Ovidiu Daniel Galea, sunt acuzaţi de fals în declaraţii în formă continuată pentru că nu şi-au declarat public apartenenţa la Masonerie ar putea constitui motive de îngrijorare şi în judeţul Satu Mare.

opinie

Nu de alta, dar la nivelul judeţului Satu Mare niciun demnitar şi niciun funcţionar public nu şi-a declarat apartenenţa la vreo lojă masonică. Am răsfoit ieri o mulţime de declaraţii de interese ale mai multor demnitari, aleşi locali, funcţionari publici cu statut mai mult sau mai puţin special, inclusiv ale unor magistraţi din Satu Mare, şi nu am găsit în niciuna dintre ele precizată vreo apartenenţă dintre lojile masonice care funcţionează în ţara noastră.
De aici se pot trage doar două concluzii logice. Prima ar fi că masoneria este total absentă în rândul demnitarilor, funcţionarilor publici şi al magistraţilor, ceea ce este destul de greu de crezut. A doua ar fi că masonii care au ajuns demnitari, funcţionari, poate chiar şi magistraţi, au omis cu bună ştiinţă să menţioneze această aparteneţă la organizaţii relative secrete în declaraţiile lor de interese. Probabil o fi considerat că, din moment ce activităţile masonice sunt secrete, nu va afla nimeni şi niciodată de faptul că sunt membri ai acestora.
Totuşi, pentru sătmăreanul onest, plătitor de impozite şi taxe din care sunt plătiţi demnitarii, funcţionarii publici şi chiar şi magistraţii, ar fi interesant să afle care dinte ei sunt ucenici, calfe şi maeştri masoni. Nu de alta, dar aceşti masoni ajunşi reprezentanţi ai statului ar fi putut să-şi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu când a venit vorba de interesele, mai mult sau mai puţin obscure, unor alte calfe, alţi ucenici sau chiar maeştri masoni.
Nu de alta, dar circulă numeroase informaţii despre diverse ritualuri masonice desfăşurate nu numai în municipiul Satu Mare, ci chiar şi în municipiul Carei. Unii dintre directorii de instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare ar putea povesti multe despre asemenea ritualuri discrete, de fapt de-a dreptul secrete. Vom reveni cu amănunte despre unele dintre ele.
Szasz Lorand