La solicitarea jurnalistului Megyeri Tamas Robert, deţinătorul portalului Anziksz.com, reproducem tradus în limba română articolul intitulat „DANIELA CIUTĂ, SZÉGYEN, AMIT MŰVEL”, în traducere „Daniela Ciută, e ruşinos ceea ce faceţi”. Articolul scris de jurnalistul de limbă maghiară se referă la modul în care proprietarul publicaţiei Buletin de Carei, Daniela Ciută, a decis să dea curs unei sentinţe definitive şi irevocabile, care o obliga la cererea de scuze şi ştergerea unor articole considerate calomnioase de către instanţa de judecată. Reproducem integral articolul scris de Megyeri Tamas Robert.

scuze-bula1
În prezent, persoana privată Megyeri Tamas Robert, unul dintre păstrătorii statului de drept din România, e adevărat, probabil unul destul de neînsemnat. În contradictoriu cu Daniela Ciută, întreprinzător careian, inginer, jurnalist autointitulat, autoatecunoscătoare într-ale culturii etc.
S-a întâmplat, lucru la care m-am referit de mai multe ori, şi promit că până la urmă voi scrie mai larg, să ne judecăm. S-a născut şi o sentinţă în această cauză, care a fost contestată. S-a născut o nouă sentinţă, încă la sfârşitul anului trecut. Esenţa este că prima sentinţă, cea a Judecătoriei Carei, a rămas valabilă. Potrivit acesteia, eu, în calitate de proprietar al Anziksz, a trebuit să-mi cer scuze de la o persoană privată (lucru pe care l-am realizat de mai multe ori), întrucât în două articole de opinie am susţinut despre el aspecte pe care nu le-am putut proba. În apărarea mea am invocat doar faptul că nu am menţionat expres numele acelei persoane, respectiv că m-a provocat continuu, astfel că s-a putut aştepta că până la urmă cineva va riposta.
Cealaltă parte a sentinţei se referea la faptul că firma Diverti Media SRL, pe care funcţionează Buletin de Carei, să-şi ceară scuze de la mine întrucât a susţinut, de mai multe ori, lucruri neadevărate despre mine, să şteargă articolele nominalizate, respectiv să elimine o serie de comentarii. În plus, instanţa a mai decis să-mi achite o parte din chetuielile de judecată.
Până la momentul scrierii acestor rânduri, banii nu au ajuns în contul meu… Deşi am trimis două somaţii.
Au început să îndepărteze articolele incriminate. Adică le-au şi şters, în schimb le-au publicat din nou în cadrul unui aşa-numit material de cerere de scuze, incluzând toate neadevărurile la adresa mea. (În prezent, materialul poate fi accesat). Ba chiar mai mult, sunt jignit din nou în cadrul scuzelor.
Nu vreau să fac apel la cei şapte ani de acasă, la mustrarea de conştiinţă sau la spiritul creştin. Cu cel mai profund respect posibil, aş semnala doar faptul că unicul proprietar al firmei, numita Daniela Ciută, că în mod repetat nu respectă cele mai elementare reguli ale jocului. Dacă instanţa decide un lucru, acesta trebuie respectat, nu trebuie să găsim diverse portiţe. Dacă nu este de acord cu sentinţa, trebuie să apeleze la mijloace legale. Dacă nu reuşeşte, să încerce atfel, apelând la un for internaţional. Însă până va obţine o decizie favorabilă, să respecte decizia existentă, precum şi spiritul ei. Acesta este baza civilizaţiei. Acest lucru ne împiedică să ne facem singuri dreptate, pe aceasta se bazează statul de drept.
Timpul va decide dacă voi găsi o soluţie de ordin juridic împortiva acelor portiţe. Voi încerca, cu toate că sunt foarte dezamăgit. Uneori totul mi se pare fără speranţă, oare într-adevăr e mai bine să înghiţi totul? Să te obişnuieşti cu gândul că cineva, doar pentru faptul că are o grămadă de bani, că el gândeşte aşa, pentru că există scăpări juridice, pentru că… Deci, pentru astfel de motive să nu te ocupi cu toate astea, să nu te strădui pentru dreptate?
Megyeri Tamas Robert,
persoană privată

scuze-bula2

Sentinţa tocmai la acest lucru se referă, că nu au dreptate. Dar probabil că nimeni nu a auzit până acum ca în încercarea de a respecta decizia judecătorească să se emită păreri despre ea, ba chiar mai mult, să adauge noi acuzaţii. Materialul postat poate fi accesat în prezent aici.

N.R. În loc ca pur şi simplu să îşi ceară scuze, Daniela Ciută a postat întregul dosar. Scuzele apar după zeci de pagini, şi acelea fiind formulate într-o notă extrem de ironică. „Acest material este proprietate Diverti Media SRL Carei şi nu poate fi preluat şi postat online sau publicat decât integral cu acceptul proprietarului. În caz contrar se vor suporta consecinţele legii”, se arată în materialul postat de Daniela Ciută. Adică, peste tot în lume se poate cita inclusiv din operele, respectiv lucrările unor genii sau savanţi, cu condiţia de a preciza sursa, dar nu este permisă citarea scuzelor publicate din dispoziţia instanţei de către Buletin de Carei. Curat murdar, coane Fănică!