Sentinţă definitivă în dosarul „Ţigareta de Carei”. Un contrabandist condamnat la închisoare cu executare, restul cu suspendare

Curtea de Apel Oradea a pronunţat ieri sentinţa în dosarul „Ţigareta de Carei”, în cadrul căruia 15 careieni au fost trimişi în judecată de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, constituirea unui grup infracţional organizat şi infracţiuni la regimul vamal. Careianul Enăceanu Cristian a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, în timp ce ceilalţi 14 complici într-ale contrabandei s-au ales cu pedepse cu suspendare. Sentinţa este definitivă.

sentinta

Curtea de Apel Oradea a pronunţat următoarele pedepse: Kunkli Ferenc – un an şi şase luni, Bathori Csaba Ferenc – un an şi şase luni, Bogdan Aranka – un an şi patru luni, Lakatos Ileana – un an şi patru luni, Bani Andrei – un an şi patru luni, Tempfli Albert Istvan – un an şi patru luni, Blaga Ioan Cantemir – un an şi patru luni, Balogh Vasile – un an şi patru luni, Eberst Eva – un an şi patru luni, Balogh Clara – un an şi patru luni, Gorgan Remus Vasile – un an şi patru luni, Coşarcă Gheorghe – un an şi patru luni, Jurj Florian – un an şi patru luni, Jurj Floarea – un an şi patru luni.
Patru dintre inculpaţi trebuie să achite prejudiciul creat bugetului de stat prin contrabandă: Kunkli Ferenc – 29.546 lei, Bogdan Aranka – 7.223 lei, Lakatos Ileana zisă „Ani” – 6.761 lei, Bani Andrei zis „Kutyo”- 11.275 lei. Ceilalţi inculpaţi au plătit deja Ministerului de Finanţe prejudiciul creat prin activitatea lor infracţională.
În februarie 2015, oamenii legii au descins la domiciliile unor contrabandişti de ţigări din Carei, suspectaţi că fac parte dintr-o grupare care aducea ţigări ucrainene din Ungaria. Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicate: cantitatea de 165.800 fire de ţigări (829 de cartuşe), 18 kg tutun vrac, 45 litri de alcool, 247.241 lei, 143.000 forinţi şi 1.600 euro, se arată într-un comunicat postat pe site-ul DIICOT. Procurorii au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 16 persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna septembrie 2014, membrii grupării, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale au introdus din Ungaria în România diferite cantităţi de ţigări de provenienţă ucraineană. Ţigările erau introduse periodic (o dată sau de două ori pe săptămână) prin punctele de trecere a frontierei, cu diferite autovehicule prevăzute cu locaşuri speciale de transport, erau depozitate şi valorificate pe raza municipiului Carei şi în localităţile limitrofe”, se mai arată în comunicatul de presă al DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, ţigările erau aduse în România de către cetăţeanul maghiar Ferenc Kunkli. Inculpatul Csaba Ferenc Bathori avea rolul de a recepţiona şi a distribui cantităţile primite, iar ceilalţi inculpaţi din dosar aveau rolul de a vinde aceste ţigări în piaţa alimentară din Carei, în societăţile comerciale deţinute, precum şi în oraşul Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj.


Lasă un răspuns