La invitația Primăriei Carei, prin intermediul Centrului Cultural, Andrei Păunescu a participat duminică seara la un concert dedicat comemorării tatălui său, Adrian Păunescu, publicistul și poetul care a inițiat Cenaclul Flacăra, concert care a avut loc la Teatrul Carei. Pentru prestația sa artistică, Andrei Păunescu a beneficiat de un onorariu generos, asigurat de Primăria Carei. În mod regretabil, în cursul zilei de luni, Andrei Păunescu a postat o înregistrare video pe contul său de Facebook, în care formulează o serie de acuzații, cum că românii ar vorbi în șoaptă în Carei, că românii se tem să mai spună că sunt români în Carei, că se dorește dărâmarea statuii lui Avram Iancu din Carei, acuzații care nu corespund realității.

 

În videoclip apare și Daniela Ciută, soția fostului președinte al PNL Carei, Ilie Ciută, jurnalistă și proprietară a portalului Buletin de Carei, președinte al Astra Carei și vicepreședinte al Asociației Foștilor Refugiați și Deportați – filiala Carei. Cel mai probabil, Daniela Ciută a fost sursa dezinformării lui Andrei Păunescu, care a lansat toate acele acuzații false. De asemenea, Daniela Ciută i-a ținut isonul, proferând acuzații la fel de nefondate. Singurul rezultat al acestora l-a constituit instigarea românilor împotriva maghiarilor, care reușesc să conviețuiască în mod pașnic la Carei. De altfel, nu este prima ieșire de acest gen a consacratei jurnaliste Daniela Ciută. Mai trebuie menționat faptul că soțul său, Ilie Ciută, a candidat împotriva actualului primar Eugen Kovacs la recentele alegeri locale, pierzând la un scor dezastruos.


Opinie de Carei prezintă declarațiile lui Andrei Păunescu și Daniela Ciută, înregistrate în fața bustului lui Avram Iancu din Carei.
Andrei Păunescu: ”Sunt la Carei. Sunt la Carei pentru că am aflat că în orașul acesta aflat la marginea României, la granița României cu Ungaria, limba română se vorbește în șoaptă. Sunt la Carei, având în spate monumentul lui Avram Iancu. N-o să vă vorbesc despre spectacolul de aseară, un spectacol senzațional, în care am cântat despre țară și despre faptul că suntem români și ne e teamă să spunem că suntem români la noi acasă în unele orașe. O să vă vorbesc despre faptul că monumentul acesta, unul dintre puținele care amintesc că ne aflăm în România, într-un oraș românesc, monumentul acesta este în pericol să fie dărâmat. Sub păcăleala că va fi reabilitat, sigur că merită o reabilitare, vedeți că bucăți din soclu sunt pierdute și degradate, există intenția să se dărâme ca să se reabiliteze. Să nu se dărâme, asta este ideea, pentru că e o păcăleală. Reabilitarea s-ar putea să dureze ani și ani și Avram Iancu, care este aicea, să nu mai fie pe locul său. Puțin mai departe, se văd niște arbori, niște tuia. De fapt, trebuia să se vadă acolo Monumentul Ostașilor Români. El este ascuns de aceste plante, care au fost puse aicea de administrația locală ca să nu se mai vadă Monumentul Ostașului Român, aflat aici din 1964. De aia sunt la Carei și sunt aici împreună cu doamna Daniela Ciuta, veniți doamnă și spuneți-ne câte ceva despre acest lucru îngrozitor de grav. M-ați chemat să facem un spectacol românesc într-un oraș în care limba română se vorbește în șoaptă, un oraș în care administrația locală este UDMR, în care primarul și viceprimarul sunt UDMR, într-un județ în care Consiliul Județean este UDMR și în care românii se tem să mai spună că sunt români”.
Daniela Ciută: ”Mă bucur că ați reușit să ajungeți la Carei. Vă salut pe toți din orașul unde este interzisă amplasarea bustului lui Mihai Eminescu. De asemenea, deși ne aflăm la o distanță mică de Monumentul Ostașului Român, acei tuia de nouă metri jumătate acoperă și distrug vizibilitatea acestui frumos monument. În ce privește bustul lui Avram Iancu, din 1994 nu a mai fost reabilitat. Au căzut plăcile, este pângărit. Acum o lună i s-au pus toate coroanele, s-au adus din alte părți coroane uscate de flori și i s-au pus pe cap, fără ca cineva să ia măsuri, deși asupra monumentului este fixată o cameră video de supraveghere care se poate vizualiza la dispeceratul Poliției Locale. Acest monument se încearcă a fi dat de la această înălțime. (Demolat, atenție vor să-l dea jos pe Avram Iancu – strigă Andrei Păunescu). În această zonă se urmărește a se realiza un parc.”
Andrei Păunescu: ”De ce? Pentru că în zona asta, pe care vă rog să o filmați, în zona asta există tradiția să se adune românii și se pare că se va face un parc pentru ca românii din Carei să nu mai poată veni aicea, să își afirme cultura și faptul că sunt români. Dragii noștri, și mă refer când spun dragii noștri și la inamicii noștri, suntem la Carei și vom fi în toate localitățile românești din țara asta, chiar dacă românii sunt 1%. Nu e cazul în Carei, unde de fapt sunt jumătate-jumătate. Suntem aicea și o să mergem oriunde nu să vorbim românește în șoaptă, ci să strigăm în gura mare că e țara noastră și că până la sfțrșitul vieții noastre și după aia nu o să se întâmple nimic, nici cu Careiul, nici cu Transilvania, deci ele vor rămâne aici. Noi cu puterile noastre, cu un cuvânt, cu un cântec. Asta am vrut să vă spun. Sunt cu doamna Daniela Ciută, sunt Andrei Păunescu și să ne devem sănătoși în România, la Carei și peste tot unde există țara noastră.”
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, spune că nu este suprins de dezinformările Danielei Ciută și că regretă faptul că Andrei Păunescu nu a stat de vorbă și cu el, pentru a afla care este realitatea. ”În primul rând, nu mă consider inamic al domnului Andrei Păunescu și al nimănui. Nu mă surpinde faptul că doamna Ciută dezinformează și prezintă Careiul, spre rușinea noastră, dar mai ales a ei, ca un oraș în care românii și maghiarii se mănâncă între ei. Dacă domnul Păunescu ar fi avut curiozitatea să stea de vorbă și cu mine, nu cred că ajungea să facă astfel de afirmații. Nu vreau să dărâm statuia lui Avram Iancu, dar, în același timp, susțin ridicarea unei statui pentru Eminescu. Eu cu soția mea vorbim românește în Carei, dar în mod sigur nu în șoaptă. Nu vreau să intru în polemică cu familia Ciută. Pur și simplu nu are rost. Punct”, a declarat primarul Eugen Kovacs.