Primăria Carei urmează să organizeze alegeri pentru funcţia de delegeat sătesc în Ianculeşti. Potrivit legislaţiei în vigoare, delegatul sătesc este ales pe perioada mandatului Consiliului Local. În prezent funcţia de delegat sătesc este ocupată de Ciprian Chiorean, care a candidat pe lista PNL la Consiliul Local Carei la alegerile locale din 5 iunie 2016.

ciprian-chiorean

Potrivit legii 215/2001 privind administraţia publică locală, „delegatul sătesc este ales pe perioada mandatului consiliului local de către o adunare sătească, constituită din câte un reprezentant al fiecărei familii, convocată şi organizată de primar şi desfăşurată în prezenţa primarului sau viceprimarului”. Odată cu alegerea unui nou Consiliu Local, primarul Eugen Kovacs trebuie să organizeze alegerea unui delegat sătesc pentru mandatul 2016- 2020.
În prezent, funcţia de delegat sătesc este deţinută de Ciprian Chiorean, care a fost ales în funcţie în februarie 2013. La alegerile locale din 5 iunie 2016, acesta a candidat pe lista PNL la Consiliul Local Carei, însă nu a reuşit să acceadă în Consiliu. Surse din cadrul liberalilor susţin că Ciprian Chiorean a pierdut sprijinul conducerii PNL Carei, care îi reproşează voturile prea multe obţinute de UDMR şi ALDE în satul Ianculeşti.
Ianculeştiul nu ar mai avea dreptul la un delegat sătesc dacă vreunul dintre consilierii locali şi-ar stabili domiciliul în sat. Potrivit legii, doar locuitorii satelor care nu au consilieri aleşi în consiliile locale pot fi reprezentaţi la şedinţele de consiliu de un delegat sătesc. Dacă, de exemplu, consilierul local Ioan Oneţ şi-ar stabili domiciliul în satul său natal, nu ar mai trebui ales niciun delegat sătesc.